Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).
I studien fremkommer det blant annet at elever på VGS (studieforberedende linje) som strøk på norsk eksamen siste året, hadde en høyere sannsynlighet for å besøke fastlege grunnet psykiske plager, enn de som sto i faget.
Også lavere sannsynlighet for å fullføre senere
Det gjaldt også om karakteren var 2.
– Det kan skyldes at studentene som stryker i siste året, ofte faller bak medelever med minst ett år, noe som kan bidra til en økt belastning på deres mentale helse, sier stipendiat Kathryn Christine Beck ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI, i en pressemelding.
De samme elevene hadde også en lavere sannsynlighet for å fullføre videregående skole eller ta høyere utdanning innen fem år etter eksamen.
Forskerne fant ingen signifikant forskjell i besøk hos fastlege mellom de som strøk og de som så vidt besto i de tre årene før eksamen, noe som tyder på at eksamensresultatet har spilt en viktig rolle.
– Studenter som strøk på eksamen hadde også en lavere sannsynlighet for å fullføre videregående skole eller ta høyere utdanning i de påfølgende fem årene etter eksamen, fastslår Beck.
Spesielt bekymrende
Studien viser også at gutter og studenter med høy standpunktkarakter i eksamensfaget var særlig utsatt for psykiske plager etter å ha strøket på eksamen.
Gutter som strøk hadde en 31 prosent økt sannsynlighet for å besøke fastlege for psykiske plager sammenlignet med gutter som så vidt besto. Forskerne fant ingen signifikant forskjell i sannsynlighet for å besøke fastlege mellom jenter som besto og jenter som strøk.
Kjønnsforskjellen kan skyldes forskjeller i bruk av helsetjenester blant gutter og jenter.
– Kjønnsforskjellen i psykiske plager er spesielt bekymrende ettersom over 60 prosent av studentene som strøk var gutter. Det kan hende at jenter unngår å utvikle mer alvorlige psykiske plager etter å ha strøket fordi de oppsøker hjelp oftere fra skolehelsetjenester og gjennom deres sosiale nettverk, uttaler Beck.