Høsten 2022 fikk familier med funksjonshemmede barn rett til barnekoordinator.
Likevel har kun 15 prosent av barnefamilier med et barn med cerebral parese, fått utdelt en slik koordinator, skriver Cerebral parese-foreningen i en pressemelding.
Mange familier bruker fortsatt unødvendig tid og krefter på å finne informasjon, orientere seg i systemet og koordinere tjenestene selv – en jobb koordinatorene skulle hjulpet dem med.
Tallene kommer fra en spørreundersøkelse foreningen har gjennomført på sine egne medlemmer.
I undersøkelsen oppga 58 prosent av barnefamiliene at de var misfornøyde med tilbudet i sin kommune, og 75 prosent av de som ikke var tildelt barnekoordinator, visste heller ikke hvordan de skulle gå frem for å få det.
– Skal vi få en reell endring i barnefamilienes hverdag, må barnekoordinatorene få muligheten til å gjøre en god jobb, sier generalsekretær i CP-foreningen, Eva Buschmann, ifølge pressemeldingen.
Foreningen krever nå endring. Buschmann mener løsningen er et nasjonalt kompetansesenter, som kan veilede, støtte og overvåke tilbudet i de ulike kommunene.
I foreningens undersøkelse kommer det også frem at et fåtall av barnefamiliene er svært fornøyde med tilbudet.
Alt i alt svarte 44 prosent av de som hadde fått tildelt en koordinator, at tilbudet levde opp til forventningene.
– Det viser at potensialet i ordningen er godt. Men vi har en vei å gå for at alle skal få det samme tilbudet, sier Buschmann.
Under Arendalsuka arrangerer Cerebral parese-foreningen møtet «Hvordan går det egentlig med barnekoordinatorordningen?», tirsdag 15. august.