Arbeid er en viktig arena for mening og mestring, og har en betydelig helsefremmende effekt. De som er i arbeid har i gjennomsnitt bedre helse enn de som står utenfor arbeidslivet.
Det er naturligvis flere forklaringer på denne sammenhengen, men en av dem er at en godt fungerende arbeidsplass er et sted for sosiale møtepunkter der vi påvirker hverandre positivt. Dette avhenger i stor grad av ledelse, men også om kulturen ved den enkelte arbeidsplassen.
Når man først har etablert en kultur man er stolt av, må man hjelpe hverandre med å holde den ved like. Et godt blikk, en hilsen eller en klapp på skulderen er aldri ubetydelig, disse tingene påvirker så mye mer enn vi tenker over. Det samme gjelder en krass kommentar eller et blikk som viker unna.
Vi snakker ofte om ledelse som påvirkning, men glemmer å fremheve hvor mye andre kulturbærere i organisasjonen har å si. Alle er på et vis nøkkelpersoner i en kultur.
74 dominobrikker
Dominoeffekten er et bilde på det som skjer når en enkelthendelse påvirker en annen enkelthendelse, som påvirker en annen enkelthendelse, og skaper en effekt som er større enn hver hendelse i seg selv. Det skjer rundt oss hele tiden, ofte uten at vi ser sammenhengene eller kjenner utgangspunktet.
Dominoeffekten er en metafor vi kan bruke for å sette ord på endring både på individnivå (endring av vaner), i mindre grupper og større organisasjoner. Der jeg jobber følger vi interessert med på hvordan denne effekten utspiller seg.
LES OGSÅ: Lengre perioder utenfor arbeidslivet øker risikoen for psykisk sykdom
I innspurten til sommerferien har vi skrevet et brev til alle, der vi takker for innsatsen og beskriver dette fenomenet med egne ord. Vi ønsket oss et felles begrep for den påvirkningen vi har på hverandre i organisasjonen.
Vi skrev:
Det er hver og en av dere som former organisasjonen nå. Det er ikke bare enkeltpersoner, eller personer som har vært her siden oppstarten i 2009. Dere som er nye hos oss ser kulturen med et friskt blikk som er så verdifullt for oss. Deres innspill er avgjørende nå, og kan løfte oss til nye høyder. Vi håper at dere bruker blikket deres, og tør å gi tilbakemeldinger. Vi vokser, men vi er fremdeles så små at den enkelte har stor påvirkning.
Vi har også enorm påvirkningskraft på hverandre i det daglige. Tiden vi tilbringer på jobben er en så stor del av dagen, ukene og året. Derfor vil stemningen her aldri bli ubetydelig. Et smil, felles latter eller en klapp på skulderen har mye kraft i seg. Dere er gode til å skape god stemning. La oss hjelpe hverandre med å snakke hverandre opp, møte hverandre med et smil og gi hverandre tilbakemeldinger. Noen ganger er det lettere å legge merke til det som ikke fungerer enn det vi setter pris på. Vi kan alle trenge en påminner om å anerkjenne hverandre mer.
I konvolutten la vi en dominobrikke. Vi har til sammen 74 brikker, potensialet for påvirkning er betydelig. Når vi møtes igjen etter sommeren skal vi som organisasjon sette opp vår aller første rekke sammen. Hva effekten blir, er opp til oss.
Les mer fra Johanne Rogndal her:
Derfor må vi bringe psykologien inn i arbeidslivet