Regjeringen har satt ned et offentlig utvalg som skal gjennomføre en bred evaluering av forvaring, overføring til tvungent psykisk helsevern og tvungen omsorg, skriver regjeringen i en pressemelding.
Utvalget skal utrede hvordan innsattes helse, særlig med vekt på alvorlige psykiske lidelser eller utviklingshemming, best kan ivaretas under varetekt, straffegjennomføring og ved tilbakeføring til samfunnet.
– Det har vært en økning de siste årene i antall innsatte i fengsel som har alvorlig psykisk sykdom. For knappe to år siden rystet hendelsen på Kongsberg og knivdrama på Bislett oss, alvorlige psykiske lidelser var årsaken. Flere innsatte i fengsel har sammensatte utfordringer i form av psykiske lidelser eller rusproblemer, og kan ha behov for oppfølging og behandling, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.
Utvalget skal også evaluere ordningen med statlig finansiert prøveløslatelse av forvaringsdømte til plassering i institusjon eller kommunal boenhet.
Utvalget skal særlig se på hvordan kvinner og barn og unge under 24 år bør ivaretas.
– Vi har sett over år at antallet dømte til særreaksjoner i helsetjenestene har skapt store utfordringer for kapasiteten innen psykisk helsevern. I dag gis ikke sykehusene kompensasjon for å ta imot dømte til psykisk helsevern, men dette ses i sammenheng med øvrig drift. Jeg ser fram til at utvalget skal se nærmere på disse konsekvensene, som også har betydning for vår evne til å behandle de mest alvorlig psykisk syke, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.