Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lanserer opptrappingsplanen for psykisk helse fredag.
De tre satsingsområdene er helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid, gode tjenester der folk bor, og tilbud til personer med langvarige og sammensatte behov.
Regjeringen vil bruke minst tre milliarder mer på psykisk helse, og opptrappingsplanen forplikter ti år frem i tid, fra 2023 til 2033. Målet er blant annet å redusere selvrapporterte helseplager blant barn og unge med 25 prosent.
– Det er et ambisiøst mål, sier Kjerkol under landeringen på Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger.
Et annet mål er at kommunene skal tilby gode lavterskeltilbud innen psykisk helse, og at barn og unge får tilbud om vurderingssamtale før de eventuelt avvises av spesialisthelsetjenesten, blant annet.
– Målene er klare. Flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og god hjelp skal være tilgjengelig. Helsen vår er først og fremst formet av det som skjer utenfor helsetjenesten, derfor må hele samfunnet mobiliseres for å nå disse målene, sier hun.
– Det starter med folkehelsa. Heldigvis har de fleste god helse og livskvalitet, men vi ser en bekymringsfull utvikling blant barn og unge, derfor velger vi dem som en særskilt gruppe, sier Kjerkol.
– Fagfolk er en begrenset ressurs
Regjeringen vil også gjøre arbeidsvilkårene bedre i helsetjenesten.
– Fagfolk er en begrenset ressurs, derfor må vi gjøre det vi kan for at de ønsker å bli i og utvikle seg i helsetjenesten, sier Kjerkol.
Hun trekker frem Helsepersonellkommisjonens rapport som viser at det vil bli færre fagfolk per pasient fremover.
– Det betyr at vi må bruke ressursene våre bedre, organisere helsetjenestene våre bedre, og ta i bruk kunnskapsbaserte metoder og teknologi, sier hun.
– Teknologi er en del av løsningen og kan bidra til at fagfolk får mer tid til å hjelpe pasientene og utvikle det faget de har som grunnlag for sin arbeidsutførelse, sier Kjerkol.
– Vi har hørt mange si at de har for lite tid til pasienten og bruker for mye tid på rapportering. Vi vil redusere og effektivisere rapporteringen i psykisk helsevern, sier hun.
LES OGSÅ: Psykologforeningen: — Utilstrekkelig behandling av pasientene er et stort problem (+)
Styrke helsefremmende arenaer
– En god barndom varer livet ut. Barn og unge har hele livet foran seg og det er derfor vår plikt som fellesskap å forebygge helseplager og styrke helsefremmende arbeid. Styrke selvbildet, mestring, og evnen til å håndtere motgang og belastning.
– Vi skal ha kjipe dager, det er en del av livet, og vi må skille dårlige dager fra dårlig psykisk helse.
– En meningsfull fritid bidrar til å fremme god psykisk helse.
De vil styrke barnehagen som en psykisk helsefremmende arena, skolens arbeid me psykisk helse og løfte frem arenaer som fritidsklubber og arenaer der alle kan delta.
– En meningsfull fritid bidrar til god psykisk helse. Disse arenaene er viktige for å hindre at plagene utvikler seg. Vi må tenke større om våre yngste, og vi som befolkning må spre kunnskap om hva som faktisk er viktig for psykisk helse.
– Vi som samfunn må legge til rette for at folk har mulighet og rammer til å følge disse rådene, sier hun.
Ungdomsgaranti
For å redusere andelen unge uføre, vil regjeringen innføre en ungdomsgaranti. Denne trer i kraft allerede 1. juli, og innebærer at alle under 30 år vil få en fast kontaktperson og tilpasset oppfølging for å komme ut i arbeid, skole eller opplæring.
– Dette er et tverrsektorielt samarbeid, og et viktig løfte, sier hun.
Alle kommuner skal kunne tilby lavterskeltilbud med kunnskapsbasert behandling, men det skal også være kapasitet til de med sammensatte og langvarige plager.
– Jeg har vært rundt om i landet og sett gode eksempler på hvordan folk får hjelp og blir bedre, kommunene har vist hvordan de jobber og får gode resultater.
Avslutningsvis snubler Kjerkol og sier de skal gi 30 milliarder til psykisk helse, til jubel fra salen. Hun korrigerer seg selv og retter til 3 milliarder.
LES OGSÅ: Høyre vil gi «hjelp som hjelper» – ønsker mer evidens, mer tilbakemelding og mer mangfold
LES OGSÅ: – Pakkeforløp blir mer effektivt når tjenestene henger godt sammen rundt pasienten (+)