Loven er den første av sitt slag i Europa, skriver NTB.
Allerede i februar ble loven vedtatt, noe som skapte kontroverser i landet.
Kostnadene dekkes av staten
I tillegg til sykefraværet for kvinner som sliter med menssmerter, blir også aborttilgangen økt og transpersoner får enklere skifte kjønn, skriver nyhetsbyrået.
Det er ikke vanlig på verdensbasis at man får sykefravær for menssmerter. NTB nevner Japan, Indonesia, Sør-Korea og Zambia som land som har en form for lovfestet mensfravær.
LES OGSÅ: Hjemmekontor: Klarer vi å ta oss fri når vi er syke? (+)
For å få godkjent fraværet, må spanske kvinner få legeattest. Lengden på sykefraværet er i utgangspunktet ubegrenset, avhengig av hvor alvorlige og langvarige smertene er.
Kostnadene for sykefraværet dekkes av staten.
Kan sidestilles med å være syk
Care Norge gjennomførte nylig en undersøkelse blant kvinner i Norge.
Der oppgir fire av ti kvinner at de hindres i hverdagen på grunn av menssmerter.
Én av tre sliter med å sove, trene, være sosiale og bevege under mensen, og 16 prosent hindres fra å dra på jobb eller skole på grunn av plager i forbindelse med mens.
– Mensen i seg selv er jo ikke en sykdom, men enkelte har såpass alvorlige plager at det absolutt kan sidestilles med å være syk. For det er jo ikke bare smerter, som mange tror, men migrene, kvalme, diaré, kroppsverk og søvnvansker. Noen har underliggende sykdommer, som endometriose, men langt fra alle, men mensen kan være skikkelig kjipt, helt på egen hånd, sa forfatter og lege, Nina Brochmann, til Psykologisk.no i forbindelse med mensdagen.
I Cares mensundersøkelse så man også at under halvparten av de som var hardest rammet av menssmerter gikk på hormonprevensjon eller hadde oppsøkt hjelp for symptomene.