– Jeg elsker det, for nå er jeg to år yngre. Bursdagen min er i desember, så jeg har alltid følt at det koreanske alderssystemet har gjort meg sosialt eldre enn jeg faktisk er, sier sørkoreanske, Hyun Jeong Byun, ifølge BBC.
I tråd med internasjonal standard teller vi i Norge alder fra den dagen vi blir født. Vi starter på null, og fyller ett år når fødselsdatoen vår dukker opp året etter.
Men i Sør-Korea har de frem til i dag talt alder på en ganske annerledes måte.
Alle fyller år 1. januar
Frem til nå har Sør-Korea brukt det gamle og tradisjonelle koreanske alderssystemet, der tellingen starter allerede når barnet er i magen. Når barnet blir født er det derfor allerede ett år gammelt.
Barnet fyller heller ikke år på bursdagen sin, men den 1. januar – uavhengig av når det ble født.
Det vil si at et barn som blir født 31. desember, fyller to år dagen etter.
En annen tradisjonell sørkoreansk måte å telle alder på er systemet kalt alderstelling (counting age). Dette systemet anser barnet som null år ved fødsel, men legger på et år 1. januar.
Så, et barn som ble født på denne datoen i 2003, er ifølge det internasjonale systemet, 19 år i dag.
Ifølge alderstelling-systemet er personen 20 år, mens det koreanske alderssystemet anser personen som 21 år. Noen sørkoreanske borgere blir dermed hele to år yngre.
Noen regler vil fortsatt bestå
President Yoon Suk Yeol var en av pådriverne for den nye endringen, og mente at måten de telte alder på førte til «unødvendige sosiale og økonomiske kostander», skriver BBC.
Det har blant annet oppstått uenigheter rundt forsikringsutbetalinger og hvem som kvalifiserer til offentlige hjelpeprogrammer.
Selv om loven for telling av alder endres til det internasjonale systemet, vil noen lover basert på personens alder fortsatt gjelde.
For eksempel vil sørkoreanere kunne kjøpe sigaretter og alkohol fra året de fyller 19, og ikke fra dagen de fyller år.
– Det er et underliggende lag av aldersdiskriminering i folks atferd. Dette er tydelig selv i det komplekse språksystemet basert på alder, sier sørkoreanske Jeongsuk Woo, ifølge BBC.
– Jeg håper avskaffelsen av det koreanske alderssystemet og vedtakelsen av den internasjonale standarden fører til at vi blir kvitt gamle relikvier fra fortiden.
Men hva er egentlig alder?
I Norge følger vi den globale standarden for alder, og dette gjelder den kronologiske alderen – altså hvor mange dager, måneder og år vi har vært tilstede i verden.
Men vi har også en biologisk alder, som kan måles ved hjelp av forskjellige biomarkører.
Selve begrepet aldring defineres som et tiltagende tap av vev og organer med årene, som igjen fører til tap av funksjoner i cellene og kroppens organer.
Forskning viser til flere faktorer som kan fremskynde den biologiske aldringen. Blant annet overvekt, metabolske forstyrrelser og kronisk stress.
En studie, tidligere omtalt av Psykologisk.no, viser også at ensomhet og ulykkelighet fremskynder biologisk aldring raskere enn røyking.
En annen studie konkluderer med at eldre med depresjon blir raskere eldre enn eldre uten lidelsen.
Det er altså flere faktorer som påvirker vår biologiske alder – men i det minste har sørkoreanerne fått en eller to kronologiske år i gave.