I dag ble Norges første trakasseringsbarometer publisert, en omfattende undersøkelse om seksuell trakassering i arbeidslivet.
Den viser blant annet at personer under 30 år i større grad er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen.
Unge har også oftere sett, hørt eller observert at kolleger har blitt seksuelt trakassert.
Hva er seksuell trakassering?
I undersøkelsen skiller forskerne mellom seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering i formuleringen av spørsmål.
I førstnevnte kategori spør de om personen har opplevd ulike hendelser i en arbeidssituasjon, uten at spørsmålet definerer det som seksuell trakassering.
Deretter kommer spørsmål direkte om seksuell trakassering, med en medfølgende definisjon fra Likestillings- og diskrimineringsloven:
«Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende eller ydmykende»
Undersøkelsen ble sendt ut til 6391 personer i arbeid over 18 år, som var tilfeldig valgt ut og varierte i kjønn, alder og utdanning.
2018 personer valgte å svare.
Unge og minoriteter mest utsatt for upassende atferd
22 prosent rapporterte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering i arbeidslivet. Fire prosent hadde opplevd det de siste 12 månedene.
Blant dem var det flest kvinner og unge.
21 prosent har opplevd minst én form for uønsket seksuell oppmerksomhet i en arbeidssituasjon de siste 12 månedene.
Det var ingen kjønnsforskjeller når det gjaldt «grove» former for uønsket seksuell oppmerksomhet, som blotting, uønskede seksuelle invitasjoner eller overgrep.
Men kvinner er i større grad enn menn utsatt for mindre grove former, som upassende stirring, kommentarer eller beføling.
Personer under 30 år blir oftere utsatt for upassende atferder, som uønsket seksuell oppmerksomhet. Minoriteter er også utsatt i større grad enn den øvrige befolkningen.
Unge oppgir oftere at de har utsatt andre
Blant menn som oppgir å ha blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, mener 67 prosent at de ikke har vært utsatt for seksuell trakassering.
Blant kvinner er andelen 33 prosent.
Det kan tyde på at terskelen for hva som anses som seksuell trakassering er høyere blant menn enn kvinner.
Ti prosent rapporterer at de har blitt trakassert de siste 12 månedene, der den vanligste årsaken er kjønn og alder. Kvinner og unge er mest utsatt for trakassering.
Unge under 30 år oppgir også i større grad å ha utsatt andre for upassende atferd eller uønsket seksuell oppmerksomhet.
Kun 1 prosent av alle respondenter oppgir å ha tråkket over noens seksuelle grenser i en arbeidssituasjon de siste fem årene.
Unge er mer oppmerksomme
74-93 prosent mente at det å ta noen på rumpa, kysse noen eller si til noen at vedkommende er sexy – uten at personen ønsker det, er seksuell trakassering.
13 prosent mener det finnes en ukultur på arbeidsplassen sin, men kun 2 prosent opplever at seksuell trakassering er et problem.
9 prosent oppgir derimot at de har sett eller hørt en kollega bli utsatt for seksuell trakassering i en arbeidssituasjon de siste 12 månedene.
Det er de unge som er mer oppmerksomme på omgivelsene sine. Blant de som har sett, hørt eller observert en kollega bli utsatt for trakassering, er den største andelen under 30 år.
Det er også flest under 30 år som mener det eksisterer en ukultur på arbeidsplassen.
2 av 5 er ikke fornøyd med oppføling av varselet
Ifølge undersøkelsen skjer 57 prosent av seksuell trakassering på arbeidsplassen i ordinær arbeidstid. Blant respondentene som oppgir at de har blitt seksuelt trakassert, ble halvparten utsatt av en kollega.
57 prosent melder ikke ifra om hendelsen, oftest fordi de ikke anser den som alvorlig nok. Men blant de som varsler arbeidsgiver eller verneombud/tillitsvalgt, er 2 av 5 ikke fornøyd med hvordan varselet ble fulgt.
Samtidig mener halvparten av ledere, oftest menn, at det er enkelt å håndtere spørsmål om seksuell trakassering.
Nå er målet at trakasseringsbarometeret skal gjennomføres årlig.
Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom Likestillings- og diskrimineringsombudet, LO, Tekna, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Parat og Handel og kontor. Den ble initiert av Kantar Public.