Flux arrangerer kurs i dialogisk lederskap. Lederskap får først og fremst mening som utøvende atferd med en selv og i relasjon med andre. I dette programmet legger vi sterk vekt på å jobbe med kunnskap relatert til hvordan du kan håndtere situasjoner ut ifra ditt unike uttrykk og bidrag med dialogisk holdning. Vi går i dybden rundt grunnleggende dialogiske ferdigheter og utforsker grunnholdningene til dialog og hvordan vi bruker disse.
Hvorfor dialogisk lederskap?
Vi lever i en stadig mer kompleks verden der flere aspekter ved livet er sammenfiltret, men som likevel kjennetegnes av splittelse, polarisering og økte motsetninger.
Dialog er hensiktsmessig når vi ønsker…
- å få tak i det usagte, kulturen som sitter i veggene, antakelsene alle legger til grunn.
- å få opp flest mulig perspektiver på en sak før det skal tas en beslutning.
- å få opp flest mulig perspektiver på en sak – for undringens del.
- å få folk til å forholde seg til hverandre på en likeverdig måte, når vi ønsker økt forståelse for hverandre og hverandres synspunkter.
- å bygge tillit i en gruppe.
- å bygge nærhet i en gruppe.
- Enighet er ikke et mål for dialogen, men dialogen kan brukes som en fase på veien til å ta viktige beslutninger.
I lederskapsprogrammet vil du:
- Lære om og praktisere de fire grunnferdighetene for dialog etter Flux-metoden.
- Jobbe aktivt med dialogiske grunnholdninger.
- Erfare og arbeide med hvordan du er som fasilitator.
- Utforske praktiske verktøy for dialog.
- Erfare og arbeide med hvordan du skal fasilitere i vanskelige samtaler.
- Forstå når det passer å bruke dialog som fremgangsmåte.
- Få praktisk erfaring med dialog og gjennomføre dialoger som fasilitator.
- Utvikle kompetanse som kan brukes i utfordrende situasjoner og for å bedre fellesskap.
Dialog etter Flux-metoden
Dialog er først og fremst en form – en måte å snakke på, en måte å forholde seg til den andre på der det ikke er viktig å bli enige, og innebærer en holdning preget av undring og nysgjerrighet.
Vårt fokus er å jobbe med dialog som metode for å endre hvordan organisasjoner og lokalsamfunn fungerer og samarbeider. Det er mange som bruker ordet dialog, men det er ikke alle som definerer eller er tydelige på hva de legger i begrepet og hva de forstår med dialog. Dialog er på mange måter et moteord – det signaliserer demokrati, respekt og likeverd. Men det må mer til enn å klistre begrepet på en samtale, og i Flux prøver vi å være tydelige på hva vi mener med det.
Flux sin forståelse av dialog er hovedsakelig inspirert av David Bohm:
“Dialog er en kollektiv observasjon av hvordan skjulte verdier og intensjoner kan styre oppførselen vår, og hvordan ubemerkede kulturelle ulikheter kan kollidere uten at vi skjønner hva som skjer.”
Et av målene med dialog slik vi jobber med det, er det Bohm og andre kalte tankens propriosepsjon. Propriosepsjon i denne sammenhengen er bevisst oppmerksomhet om det som skjer i tankene våre – samtidig som tenkningen pågår. Ved å løfte frem flere perspektiver på et tema, samtidig som vi følger med på hvilke antakelser vi legger til grunn i våre resonnement, kan vi klare å forene det som tidligere har vært adskilt. På denne måten kan det som tidligere har vært fragmentert, bli satt sammen til en større helhet.
Hvem passer programmet for?
- Deg som ønsker å styrke dine egenskaper som leder og tilføre noe nytt i rollen.
- Deg som jobber med mennesker eller grupper av mennesker.
- Deg som innehar en rolle hvor kommunikasjon er avgjørende.
- Deg som jobber innen konfliktløsning.
Moduler og gjennomføring
Kurset består av moduler med opphold og arbeid mellom hver modul. 60 timer obligatorisk program og 10-15 timer arbeid mellom samlingene. Det vil bli utdelt kursbevis etter fullført program.
Gjennom de tre siste modulene er det praktisk trening i å holde dialoger også for alle deltakerne. Mellom hver samling er det praktisk arbeid med dialog som skal gjennomføres og evalueres sammen med resten av gruppen.
Neste kurs (2023/2024)
- 17. november 2023: 16.30 –19.30
- 18. – 19. november: 10.00 –17.00 begge dager
- 13. – 14. januar 2024: 10.00 –17.00 begge dager
- 2. – 3. mars: 10.00 –17.00 begge dager
- 12. april: 16.30 –19.30
- 13. – 14. april: 10.00 –17.00 begge dager
Praktisk informasjon
Early bird-pris til 1. august 2023: 17 500 kr
Pris: 19 900 kr
Sted: Nobels gate 16A, 0268 Oslo
Ved interesse og spørsmål, ta kontakt på flux@flux.no.
Er du student, jobber i en humanitær organisasjon/ideell forening eller er i en vanskelig økonomisk livssituasjon? Vi har noen plasser til redusert pris (12.900,–) ved innsendelse av søknad til flux@flux.no som må inneholde din begrunnelse for reduksjon. Frist for å søke på disse plassene er 15. august 2023. Søknadene vil bli vurdert etter fristen og tilbakemelding vil gis senest uke 37.