Det er også flere kvinner enn menn som lever med kroniske smerter, konkluderer studien fra Sverige.
Forskning.no har omtalt funnene.
Kvinner mer følsomme for smerter
Opp mot hver tredje voksen i Norge lever med smerter. Ryggsmerter er den vanligste varienten.
Langvarige smerter i muskler og skjelettet er årsaken i opptil 45 prosent av alle sykmeldinger. Det er også diagnosen for 29 prosent av alle med uføretrygd, skriver forskning.no.
Og nå har en ny doktoravhandling fra Sverige avdekket at smerteforskere beskriver og analyserer menn og kvinner forskjellig.
Det er forsker Anke Samulowitz fra Göteborgs universitet som står bak avhandlingen.
Hun søkte i databaser etter smertestudier som omhandlet kjønn og langvarig smerte. Der fant hun omtrent 700 slike, og valgte ut 77 vitenskapelige artikler som hun studerte nærmere.
Forskningen framstiller kvinner som mer følsomme for smerter, viser analysen til Samulowitz. De melder raskere fra om at de har vondt.
Kjønnsnormer kan spille inn
Det kommer frem av funnene at noen forskere mener kvinner er mer vant til smerter, og begrunner dette med menstruasjon og fødsler. Det er dessuten naturlig for kvinnekroppen å ha smerter uten årsak.
Noen av studiene framstiller også kvinner som hysteriske, klagende og overfølsomme.
Men beskrivelsen av menn i forskningen, er ganske annerledes.
Denne gruppen beskrives som pasienter som tåler smertene, har kontroll, snakker lite om problemene og de holder generelt ut.
Studien slår fast at slike beskrivelser kommer fra forskere, helsepersonell og pasienter selv.
Samulowitz forteller til forskning.no at kjønnsnormer, altså forestillingen om hvordan kvinner og menn bør være, kan påvirke hva slags behandling smertepasienter får.
Fra en studie kommer det også frem at menn og kvinner får ulike beskjeder. Studien beskriver hvordan kvinner får beskjed om at de må være forsiktige så de ikke får vondt, mens menn blir fortalt at de må regne med smerter.
At kvinner med kroniske smerter heller blir henvist til psykologer, i stedet for å få medisinsk behandling, var også et tydelig mønster forskeren fant:
– Det blir forventet av at de skal tilpasse livet sitt til smertene, mens menn i større grad forventes å få behandling av helsevesenet, skriver Samulowitz i en e-post til forskning.no.