Men noe ser ut til å endre seg, skriver NRK.
Gjennom forskningsprosjektet Digihand har norske forskere undersøkt hvordan nettbrett og forskjellige skriveverktøy påvirker håndskriften til elevene, og generell skriveutvikling de to første skoleårene.
Lærerens rolle er viktigere
Formålet med prosjektet var å undersøke hvordan bruken av nettbrett og ulike skriveverktøy påvirker håndskriften til elever i første klasse, og deres skriveutvikling over to år. Forskerne har fulgt skriveopplæringen i 33 klasserom.
– Det er ingen vesentlig forskjell i om elevene starter å skrive for hånd, eller med digitale verktøy. De fleste vil lære å skrive for hånd etter andre klasse uansett, sier Wenke Mork Rogne, professor ved Institutt for språk og litteratur ved Høyskolen i Volda, til NRK.
I noen klasser hadde samtlige elever egne nettbrett, mens andre klasser hadde mer begrenset tilgang til dette, og elevene brukte da blyant og papir. Forskerne fant liten forskjell i disse to gruppene.
De fant derimot at lærerens rolle i klasserommet var desto viktigere. Hvordan læreren legger til rette for skriving er faktisk viktigere enn hva slags skriveredskaper elevene bruker, kommer det frem.
Foretrekker digitale verktøy til større oppgaver
Det er til enhver tid delte meninger om hvor mye skjermbruk barn skal utsettes for i skolen. På sosiale medier har debatten om dette rast den siste tiden.
I fjor gikk helsedirektoratet ut med en anbefaling om at alle barn under to år bør holdes unna skjermer.
Men Mork Rogne mener foreldre ikke trenger å bekymre seg for at nettbrett blir brukt den første tiden på skolen.
Forskerne fant ingen særlig forskjell på håndskriften til elever som primært brukte blyant, sammenlignet med de heldigitale elevene. Og akkurat hvordan skriften ser ut, er heller ikke det viktigste:
– En god håndskrift er ikke finskrift, slik mange tror. God håndskrift er funksjonell, og leselig for andre personer enn seg selv, understreker Mork Rogne.
«Skrivekondisen» for håndskrift ser dog ut til å være i endring, viser forskningen.
Det kan nemlig se ut til at elevene foretrekker å bruke digitale verktøy til større oppgaver.
– Noen av elevene sier de får vondt i hånda når de skriver langt. Vi tror det kan være mindre motiverende for elever å skrive for hånd når de vanligvis skriver mye digitalt, sier Mork Rogne.
Hun understreker samtidig at de i skrivende stund ikke kan si noe om langtidseffektene av dette.