Institutt for aktiv psykoterapi (IAP) tilbyr fordypningsprogram i familiepsykologi og systemisk psykologarbeid for psykologer som spesialiserer seg i familiepsykologi.
Fordypningen gir økt kompetanse i utrednings- og endringsarbeid med par, familier og større systemer. Sentrale tema er konfliktarbeid, parterapi og arbeid i familier med belastninger som vold, rus og psykiske lidelser.
Kurset er godkjent som vedlikeholdsaktivitet fra NPF.
Kort om utdanningen
Programmet omhandler både familieterapeutisk arbeid i direkte kontakt med det enkelte barn/unge/voksne og familien, og indirekte terapeutisk arbeid, gjennom foreldre og familiens sosiale økologi, som barnehage, skolen, nærmiljø og utvidet familie. Det er fokus på problemstillinger som psykologer ofte møter i systemisk arbeid. Kursene vil være både teori- og praksisorienterte.
Målgruppe
Psykologer som spesialiserer seg i familiepsykologi, med sikte på stillinger innenfor psykisk helsevern for barn og unge, familievernkontorer, kommunale hjelpetjenester for barn- og unge, innenfor barnevern der hovedoppgaven er endringsarbeid i familier, samt innenfor rus- og avhengighetsbehandling. Dette programmet vil også kunne være relevant for psykologer i kommunehelsetjeneste for voksne, psykisk helsevern for voksne, PP-tjenesten og organisasjoner.
Søkere må være autoriserte psykologer som har fullført obligatorisk program i familiepsykologi (IAP) eller barne- og ungdomspsykologi (IAP). Utbytte av programmet krever at man grunnleggende familiepsykologisk kompetanse. Hvis man er usikker eller vil frisk opp kunnskap, kan man lese «Lærebok i familieterapi» av Astri Johnsen og Vigdis Wie Torsteinsson eller «Håndbok i familiepsykologi», Fagforlaget red. Lennart Lorås og Ottar Ness,
Deltakerne forutsettes å ha klinisk praksis hvor de treffer familier parallelt med gjennomføring av programmet.
Psykologspesialister kan følge programmet som vedlikeholdsaktivitet. Tar du programmet som vedlikeholdsaktivitet, velger du selv om du ønsker å delta i en veiledningsgruppe.
Læringsmål
Fordypningen gir kompetanse i utrednings- og endringsarbeid med familier og større systemer. Etter fullført program skal kandidatene kunne jobbe systemisk i direkte kontakt med det/den enkelte barn/unge/voksne og familien, og med med systemet rundt familien. Kandidatene girs forutsetninger for å arbeide i tråd med prinsipperklæringen om evidensbasert praksis ved å kombinere forskningsbasert kunnskap, klinisk ekspertise og klientenes verdier og behov. Programmet bidrar også til kandidatenes personlige utvikling som psykologer.
Veiledningsgruppene
Det er fire kandidater i hver veiledningsgruppe. Gruppene møtes med veileder åtte dager i løpet av programperioden. Veiledningen tar utgangspunkt i kandidatenes egne saker og praksiserfaringer med utredning og behandling av familier. For at både kandidaten selv og de andre i veiledningsgruppa skal få størst mulig utbytte av fordypningsprogrammet, er det viktig at en er i pågående arbeid med familier. Det kreves at kandidatene legger fram videoopptak av sitt familieterapeutiske arbeid/nettverksarbeid i veiledningsgruppa. I tillegg til de 64 timene med veileder, treffes veiledningsgruppa 16 timer til selvstyrt kollokvie.
Kontaktinformasjon
- Faglige spørsmål kan rettes til faggruppeleder Aina Frydenlund. E-post: aina.frydenlund@bufetat.no, mobil: 404 54 640.
- Spørsmål om samlingene kan rettes til Maryam T. Khattak. E-post: maryam.t.khattak@gmail.com, mobil: 936 22 505.
- Ved spørsmål om samlingene, opptak, reservelister eller fakturainformasjon, kontakt iap@iapnett.no, mobil: 911 77 879.