Det er NRK som melder dette.
Siden oppstart av LAR for over 20 år siden, har behandlingen vært gratis. Dette har endret seg de siste årene, da flere helseforetak i landet har innført egenandel for pasientene.
Flere møter ikke opp til behandling
Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er en tverrfaglig spesialisert rusbehandling i spesialisthelsetjenesten. Man blir henvist til LAR fra fastlegen, psykolog eller sosialtjenesten i kommunen.
En lege eller psykolog vurderer om du oppfyller kriteriene for opioidavhengighet, blant annet ved å vurdere hvor mye og hvor lenge du har brukt heroin eller morfin.
Målet med LAR er at hver enkelt pasient skal oppnå best mulig helse, funksjons- og mestringsevne, i tillegg til livskvalitet. Det er også et overordnet mål om å redusere skadene av opioidbruk, og faren for overdosedødsfall.
NRK skriver at i Helse Stavanger er prisen 375 kroner per time. Den gjelder for veilednings- og terapitimer, mens medisin er unntatt.
En kilde nyhetsstedet har snakket med, sier at den nye egenandelen fører til at behandlingen koster 600 kroner i uken.
Hun sier til kanalen at hun kjenner flere som ikke møter opp til behandlingen sin nå.
– De har ikke råd. Valget står om brød eller behandling.
I Oslo er situasjonen annerledes
Prolar Nett er en brukerorganisasjon for LAR-pasienter. De bekrefter at denne tendensen gjelder for hele landet, til tross for at prisen kan variere fra sted til sted.
Avdelingssjef for rus og avhengighetsbehandling i Helse Stavanger, Randi Mobæk, bekrefter til kanalen at pasientene uteblir fra timene.
– Flere velger bort den behandlingen vi vet at de trenger. Dette er sårbare mennesker, og konsekvensen er at de blir veldig syke.
Pasientene sliter med både fysisk og psykisk sykdom, i tillegg til avhengighetsproblematikk.
– Nå får de hverken helsesjekken, de rette medisinene eller terapien de skal ha, og dermed har de større risiko for tilbakefall, sier hun til NRK.
På OUS i Oslo er det til enhver tid rundt 1150 LAR-pasienter. Her slipper også pasientene å betale egendal for LAR.
Det opplyser Oslo universitetssykehus til NRK.
– I OUS gjorde man en lederbeslutning i mars 2020 om fritak fra egenandel for alle pasienter i LAR, sier seksjonsleder, Kine Haugen, ved avdelingen for rus- og avhengighetsbehandling ved Oslo universitetssykehus.
Krevd Helse Stavanger for millionbeløp
Fagrådet- Rusfeltets hovedorganisasjon mener Helfo må ta sin del av skylden for at situasjonen har blitt som den har blitt.
De skriver på sine nettsider av egenandel har kommet etter tilsyn fra Helfo, som mener Helse Stavanger har tolket bestemmelsen i «Forskrift om betaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten» for vidt.
Forskriften åpner for fritak fra egenandeler.
Konsekvensene for Helse Stavanger, skriver organisasjonen, er at Helfo har krevd Helse Stavanger for mange millioner for det de mener er feil bruk av frikoder og for dårlig dokumentasjon.
Videre understreker organisasjonen at egenandeler er til hinder for at ruspasienter kommer til, og forblir i behandling.
– Fagrådet har vært opptatt av dette i mange år og har spilt dette inn til HOD og i behandlingen av de årlige statsbudsjettene. Sammen med bruker- og pårørendeorganisasjonene har vi fått delvis medhold i Helse- og omsorgsdepartementet, skriver de i en pressemelding.
Og fortsetter:
– Nåværende helseminister Ingvild Kjerkol og tidligere helseminister Bent Høie, har begge vært tydelig på at det skal utøves skjønn og rus og psykisk helse skal skjermes. Helfo er Helsedirektoratets ytre etat og må kunne ta imot slike politiske styringssignaler.