Norsk forening for kognitiv terapi (NFKT) arrangerer i samarbeid med Olympiatoppen en 2-årig etterutdanning i kognitiv idrettspsykologi. I kognitiv idrettspsykologi benyttes prinsipper fra den kognitive tilnærmingen i prestasjonsutvikling, både individuelt og i grupper/team. Kognitiv idrettspsykologi er også opptatt av hvordan man kan bruke den kognitive tilnærmingen ved annet endringsarbeid knyttet til fysisk aktivitet og trening.
Utdanningen gir god kompetanse og forståelse for hvordan man kan jobbe med utøvere i toppidrett og annen konkurranseidrett, og med personer som ønsker å øke sitt fysiske aktivitetsnivå. Tilnærmingen kan også brukes på andre prestasjonsarenaer. Utøvende kunstnere innen dans, film og teater, samt ledere og andre innen næringslivet som er opptatt av prestasjonsutvikling kan være aktuelle målgrupper. I tillegg har utdanningen fokus på utvalgte kliniske problemområder som er særlig relevante innenfor ulike prestasjonsarenaer.
Utdanningen er for deg som har master i idrettspsykologi eller master i psykologi, er psykolog eller lege. Fysioterapeuter med master i idrettsfysioterapi eller med toårig spesialisering i idrettsfysioterapi kan også ha nytte av denne utdanningen. Deltakere med annen helsefaglig utdanning tilsvarende masternivå kan vurderes individuelt.
Les mer om utdanning på kognitiv.no.
Kort om utdanningen
I denne etterutdanningen vil du lære mer om hvordan man kun utvikle ulike mentale ferdigheter. Tematikk som stressmestring og spenningsregulering, styrking av selvtillit og selvfølelse, fokus- og oppmerksomhetstrening, motivasjonsfremming, og teamutvikling inngår i utdanningen. I tillegg vil du lære mer om forebygging og behandling av søvnvansker, spiseforstyrrelser, depresjon og angstlidelser, vedvarende smerter, og utmattelse/utbrenthet. Det vil også være fokus skaderehabilitering og hvordan man kan bistå utøvere som er skadet på en best mulig måte.
Kognitiv endringsmetodikk vil være sentral gjennom hele utdannelsen. Dette er en evidensbasert metode for endring, som er strukturert og konkret, målrettet, aktiv og pedagogisk. Tilnærmingen har i mange år vært sentral innenfor idrettspsykologi, både nasjonalt og internasjonalt. Metoden benyttes i helsefremming og forebygging, i programmer for stressmestring, og som veiledet selvhjelp og behandling ved psykiske plager og psykiske lidelser. Dessuten benyttes den som et supplement i rehabilitering ved langvarig somatisk sykdom, og for vedvarende smerter, utmattelse og søvnproblemer.
Du kan laste ned nærmere beskrivelse av studieplan her.
Godkjenning
- Legeforeningen: Allmennmedisin – godkjennes med 30 poeng som emnekurs/klinisk emnekurs i kognitiv terapi til videre- og etterutdanningen (forlengelse av retten til tilleggstakst). Fysikalsk medisin og rehabilitering – godkjennes med 160 timer for spesialistenes etterutdanning. Psykiatri – godkjennes med 160 timer for spesialistenes etterutdanning.
- Fysioterapeutforbundet: Er ikke forhåndsgodkjent. Kan allikevel være tellende dersom det er relevant for spesialiteten når medlemmet søker om fornyet godkjenning.
- Psykologforeningen: Godkjennes som vedlikeholdsaktivitet for spesialistene.
Kurslengde: Fire semestre.
Pris: 36 000,–. Det faktureres med kr 9 000,– per semester. I tillegg kommer veiledningsutgifter på ca kr 10 000,– (totalt). Kursavgiften indeksreguleres 1. januar.