Mange allmennleger forteller at denne spesialtilpassede utdanningen har hjulpet dem til å endre sin legerolle. De blir i større grad den aktive samtalepartner som ikke bare lytter, men også gir pasienten ansvar for å beskrive og forklare nærmere, og å gjøre hjemmeoppgaver. Det er til hjelp for pasienten, og gir legen selv mestringsopplevelser og økt arbeidsglede.
Les mer om utdanning på kognitiv.no, nettsiden til Norsk forening for kognitiv terapi.
Om utdanningen:
Kurset går over tre semestre og består av seks kurssamlinger og fire–fem veiledningsmøter i smågrupper der deltakerne viser egne videoopptak av konsultasjonssamtaler. I tillegg kommer selvstudier av anbefalt litteratur. Kurset er et samarbeid mellom NFA (Norsk forening for allmennmedisin) og NFKT. Veiledningsgrupper med 4–5 deltakere ledes av godkjente veiledere i kognitiv terapi, og møtes mellom samlingene.
Kognitiv terapi gir deg som allmennlege gode verktøy i behandling av lettere lidelser som angst og depresjon. Pasienter med langvarige somatiske plager, og smerter, søvnproblemer og utmattelse, og pasienter i vanskelige livssituasjoner vil også ofte ha stor nytte av slike samtaler.
Du vil få trening i hvordan du kan komme i gang med å anvende en kognitiv tilnærming i din allmennpraksis. Metoden bygger på en god allianse, og er strukturert, avgrenset og forutsetter pasientmedvirkning i form av hjemmeoppgaver. Teknikkene kan brukes i de fleste konsultasjoner og er også til nytte for å avklare egen legerolle og avgrense ansvar i forhold til pasienter. Et allmennmedisinsk miljø i Norge arbeider med utvikling av bruk av kognitiv terapi i allmennpraksis, med en egen referansegruppe i Norsk forening for allmennmedisin.
Du kan laste ned en nærmere beskrivelse av studieplanen her.
Godkjenning:
- Legeforeningen: Det gis godkjenning for 30 poeng som emnekurs/klinisk emnekurs i kognitiv terapi til videre- og etterutdanningen samt 46 valgfrie kurspoeng til videre- og etterutdanningen. Kurset bidrar til å dekke følgende læringsmål i ny spesialistordning: ALM 030 040 044 045 046 049 FMK LM 19.
Kurslengde: 3 semestre.
Pris: 18 000 kr. Det faktureres med kr 6000 per semester. Det faktureres i tillegg kr 400,– i dagpakker pr. kursdag. Kursavgiften indeksreguleres 1. januar.