Resultatene kommer fram i en studie som nylig ble publisert i Journal of Aging and Health. Den viser seg at demensrisikoen henger sammen med partnerskapshistorikken, skriver FHI i en pressemelding.
Forskerne tok utgangspunkt i sivilstatusen til 8706 voksne i aldersgruppen 44 til 68 år som var registrert i ulike norske, nasjonale registre. Deretter fant de ut hvor mange av disse som fikk demens etter fylte 70 år.
Fant mest demens blant skilte
Tidligere studier tyder på at det å være gift senere i livet beskytter mot demens, og at det å være singel i høy alder øker risikoen for demens. De nye resultatene støtter dette.
– Det er en sammenheng mellom det å være gift midt i livet og lavere risiko for demens som eldre. Våre data viser også at skilte personer står for en betydelig andel av demenstilfellene, sier førsteforfatteren av studien, seniorforsker Vegard Skirbekk ved avdeling for fysisk helse og aldring og Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.
Han sier videre at ekteskap er en viktig kilde til sosial kontakt. I flere studier er det vist at sosial isolasjon er relatert til økt demensrisiko.
– Ekteskap er dessuten vist seg å være en spesielt viktig beskyttende faktor mot demens for menn, men i vår studie var ekteskap like viktig for både menn og kvinner, svarer Skirbekk.
Andre forklaringer til de observerte sammenhengene kan være økt stress i forbindelse med skilsmisse og livsstilforskjeller.
Flere justeringer
Den internasjonale forskergruppen med flere norske deltakere undersøkte sivilstatus midt i livet og avklarte om den hadde sammenheng med en klinisk demensdiagnose eller mild kognitiv svikt (MCI) i alderen 70 år og eldre.
Forskerne brukte årlige data tilbake til 1975 og studerte seks ulike typer parhistorier i aldersvinduet 44 til 68 år: ugift i hele eller størstedelen av perioden, skilt hele perioden, skilt i størstedelen av perioden, enke i hele eller størstedelen av perioden, gift hele perioden eller gift størstedelen av perioden.
Forskerne satt så opp disse dataene mot en klinisk demensdiagnose, eller en MCI-diagnose etter fylte 70 år. De justerte også for utdanning, antall barn, røyking, høyt blodtrykk, overvekt, fysisk inaktivitet, diabetes, psykiske plager og det å ikke ha nære venner.
Totalt sett ble 12 prosent av deltakerne diagnostisert med demens og 35 prosent med MCI.
– Dette tilsvarer en reduksjon i antall demenstilfeller på grunn av røyking og fedme til sammen, sier en av de andre forfatterne av artikkelen, seniorforsker Bjørn Heine Strand i FHIs avdeling for fysisk helse og aldring.