Målet for Ukas klassiker er å belyse en del av psykologifaget som journalister kanskje ikke gir så mye oppmerksomhet, nemlig psykologiens historie, forteller Sundquist.
– Det er vanvittig mange fascinerende historier å fortelle om man først begynner å se seg tilbake. Det er alt fra utrolige og merkelige teorier psykologer trodde på i gamledager, til banebrytende og geniale eksperimenter som har endret hele fagfeltet.
Tanken er at det skal komme en sak i uka, hver fredags kveld, som skal ta for seg en enkelt historie fra psykologihistorien på en lettbeint og forståelig måte, forklarer redaksjonssjefen.
Samarbeid med Karl Halvor Teigen
– Vi begynte med denne spalten i oktober 2022, med utrolig god drahjelp fra Karl Halvor Teigen ved Universitetet i Oslo. Han er professor emeritus i psykologi, og har skrevet flere bøker om psykologiens historie. Disse var også pensum da jeg studerte psykologi for noen år siden, så det er utrolig spennende å ha Teigen med på laget.
I artikkelserien har Sundquist sammen med Teigen kikket nærmere på flere store hendelser fra psykologihistorien.
– Så langt har vi dekket mye forskjellig, og en del av de virkelige store skikkelsene i psykologihistorien, som Freud, Stanford Prison-eksperimentet og Pavlovs hundestudier. Men det har også vært et par underlige historier, som hjerneskadepasienten Phineas Gage og journalisten Nellie Bly, som fikk seg selv innlagt på sinnsykeasyl i New York.
Viktig å belyse det som har skjedd før
Sundquist forteller at målet fremover er å dekke flere av de merkelige teoriene, og samtidig fortette å skrive om de viktigste eksperimentene og teoriene som har formet psykologers syn på verden gjennom tidene.
– Jeg tenker det er viktig å belyse det som har skjedd før, for det hjelper oss med å forstå hvor vi er i dag. Hvilke teorier er det som er mest rådende innenfor de ulike psykologiske feltene nå? Og hvorfor akkurat de teoriene? Ofte må vi se tilbake i tid for å finne svarene, og det tror jeg er en nyttig øvelse for mange psykologer og psykologiinteresserte.
– Hva ønsker du å skrive om i 2023, Jonas?
– Jeg håper blant annet at vi får dekket de påfallende eksperimentene til Milgram, og lobotomiens historie i Norge og Skandinavia. Så har jeg også veldig lyst til å dykke ned i historien om H. M., som led av et svært fascinerende hukommelsestap.
– Men vi er selvfølgelig også interessert i å se nærmere på det leserne våre ønsker å lese. Dersom noen der ute skule ha noen tanker om hvilke saker fra psykologihistorien vi burde dekke, er vi veldig åpne for innspill.
Hvis du har noen gode tips til hva vi kan skrive om i Ukas klassiker, send oss en e-post til tips@psykologisk.no.