Søvnmangel er knyttet til mange fysiske og psykiske lidelser. Opp mot femti prosent av fastlegepasientene kan ha diagnosen kronisk insomni. Til sammenligning er det rundt 10 prosent av den generelle befolkningen som lider av lidelsen.
Medisinstudenten Sunniva Torsvik, forteller i en artikkel fra Universitetet i Bergen (UiB) at noe av bakgrunnen for at hun ønsket å skrive om tematikken i sin hovedoppgave var at søvnlidelsen insomni ofte forekommer sammen med flere psykiske og kroppslige sykdommer.
Data fra 1800 pasienter
– Søvnlidelsen insomni ser man forekommer sammen med flere psykiske og somatiske sykdommer, som for eksempel depresjon, angst, kroniske smerter, diabetes og kols.
Torsvik sitt hovedoppgave-prosjekt har blitt publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Family Practice.
Dataene til studien ble samlet inn av medisinstudenter ved UiB i praksis på fastlegekontorer rundt om i Norge. I løpet av 2020 hadde de 114 studentene samlet inn data fra over 1800 tilfeldige pasienter.
De ble spurt om de hadde søvnproblemer, hvor lenge det hadde vart og om de brukte reseptbelagte sovemedisiner.
– Vi håper at vi med denne studien blant annet kan være med på å skape en slags bevissthet hos fastlegene at insomni er vanlig, og at det er noe som det kan være lurt av fastlegen å ta opp med pasientene sine. For dette er ikke alltid noe pasientene tar opp selv, sier Torsvik i artikkelen.
Hun understreker også at det finnes god og effektiv behandling for søvnproblemene, som uansett årsak vil forbedre livene til pasientene. Uavhengig av om søvnproblemene forårsaker sykdom, eller om problemene kommer som en konsekvens av sykdommen.
Reseptbelagte medisiner
I studien fant de at nesten 20 prosent av pasientene gikk på reseptbelagte medisiner mot søvnlidelser.
– Det er en behandling som er anbefalt på kort sikt. Hypnotika er både avhengighetsskapende og man bygger opp en toleranse mot den, slik at man etter hvert må øke dosen for å få like mye effekt, forklarer Torsvik.
Behandlingen studenten ville anbefalt er kognitiv adferdsterapi for kronisk insomni.
– Dessverre er den ikke så tilgjengelig, og jeg vet ikke om pasientene har fått tilbud om en slik behandling ut ifra spørreskjemaet.
Hun understreker også at en svakhet ved studien er at de ikke kan fastslå at hele femti prosent av pasientpopulasjonen faktisk har kronisk insomni. Diagnosen kan først fastsettes gjennom en samtale med fastlegen og eventuell videre utredning.