Rett før jul flyttet redaksjonen inn i sine nye lokaler på C. J. Hambros plass 5 ved Tinghuset i Oslo. Her får avisens journalister nå mer plass til å skrive enda flere saker til leserne sine i 2023.
– 2022 har vært et år med voldsom vekst for oss. Vi har ansatt fire nye dyktige medarbeidere, og utvidet redaksjonen fra seks til ti personer, forteller Jonas Hartford Sundquist, redaksjonssjef i Psykologisk.no.
Redaksjonssjefen forteller at det er spennende å se at så mange ulike saker har kommet inn på topplisten i år.
– Leserne i Psykologisk.no ser ut til å være interessert i et bredt spekter av psykologiske temaer, og det er veldig motiverende for oss som jobber med dette, sier han og legger til:
– Likevel er det noen stikkord som går igjen på lesertoppen, som ADHD, personlighetsforstyrrelse og hjernehelse. Målet for 2023 er selvfølgelig å fortsette å dekke disse områdene, og samtidig opprettholde en bred dekning av mange ulike saker og temaer.
Her følger årets mest leste saker fra 20. plass til 1. plass:
20. Anne Martine lever med en overspisingslidelse: – Det er nok utenfor friske folk sin fatteevne å forstå hvor sterke impulsene er
Rundt tre prosent av befolkningen sliter med overspisingslidelse, og Anne Martine Engebakken Grymyr er en av dem. Symptomene har forverret seg under pandemien, men hun står uten behandlingstilbud.
19. Slik kan følelser bli til hodepine og magesmerter
Følelsene dine er som et indre kompass – de skal peke deg i riktig retning i livet. Men når følelser blir til uforklarlige fysiske plager, kan det være vanskelig å forstå hvor du skal, sier psykolog Johanne Refseth.
18. Sprer du giftig positivitet? Fire spørsmål kan avsløre deg
Er du en av de som ofte sier «det kunne vært verre» når noen har det vondt?
17. Sykelig narsissisme: – Jeg tenker at det er en selvfølelse på speed
Personer med høy narsissisme får sjelden utbytte av terapi. – Og det er veldig ofte fordi vedkommende er mest opptatt av seg selv hele tiden, sier Pål Grøndahl under Schizofrenidagene 2022.
16. Forskere oppdaget et effektivt grep for å lindre trist humør: Gjør det du selv føler at funker best
Det viktigste er ikke hvilken teknikk du velger for å bedre humøret, men at du føler du mestrer teknikken, hevder en ny studie.
15. ADHD: – Diagnosen har tatt eierskap til vanlige vansker
– Jeg tenker på diagnosen som en kortslutning i faget vårt. Det er en forenkling som føles tiltalende, men den kan tilsløre viktige årsaker til vansker, sier psykiater Trond Velken.
14. Hva er Münchausens syndrom – og hvorfor forsker nesten ingen på det?
– Jeg hadde en pasient som stadig kom inn med infeksjoner i øyet, som det viste seg at han selv hadde påført, forteller psykiater og tidligere overlege ved Rikshospitalet, Ulrik Malt.
13. Gaslighting på arbeidsplassen: – Det blir som en stor tåke
– De er jo ikke interessert i å miste deg, de vil ha deg der som en manipulerbar dukke de kan hente energi fra, sier psykolog Egon Hagen.
12. Hva er kompleks PTSD?
– Kanskje det er mer et spørsmål om alvorlighetsgrad enn en separat tilstand, sier forsker og psykologspesialist, Harald Bækkelund.
11. Så du har fått ADHD. Hva nå?
Stadig flere diagnostiseres som voksne, men hva er egentlig denne diagnosen, og hvorfor fanges ikke flere opp tidligere?
10. ADHD og autisme: – En hvit flekk på terapikartet
Etter at parterapeut Anne Marie Fosse Teigen (56) ble diagnostisert med ADHD og autisme i voksen alder, falt mye på plass. Det ga henne en forståelse av seg selv, og viktig kunnskap i jobben på familievernkontoret.
9. Øynene kan avsløre ADHD og autismespekter-forstyrrelser
Da forskere kartla aktiviteten til netthinnen, oppdaget de uvanlige mønstre hos barn med ADHD og autismespekter¬forstyrrelser.
8. Symptomer på emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse kan ligge til familien
Slektninger til personer med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse viser òg tegn til tilsvarende hjerneaktivitet og atferd, ifølge ny studie.
7. Posttraumatisk stresslidelse og angst forbundet med ekstra rask kommunikasjon i hjernen
Forskere oppdaget at folk med posttraumatisk stresslidelse eller angst har økte mengder myelin, altså fettlag som akselerer kommunikasjonen mellom nerveceller, i hjerneområder ansvarlige for hukommelsen.
6. Har du en narsissistisk kollega? Slik bør du håndtere det
– Du må ikke si at du tror det er noe galt med dem, for det vil umiddelbart bli snudd mot deg, sier psykolog Egon Hagen.
5. – Noen får mer ut av en økt med pusting, enn ti år med samtaleterapi
En pusteteknikk ga Magnus Slagsvold Støre intense emosjonelle opplevelser og ny innsikt i egen psyke. Nå lærer han andre å puste.
4. Visse livsstiler øker faren for demens betraktelig
Forskere har kartlagt åtte livsstilsfaktorer forbundet med demens. Hver av faktorene førte til svekket kognitiv fungering tilsvarende tre år med aldring.
3. Slik utnytter narsissisten din emosjonelle intelligens
Emosjonelt intelligente mennesker er fulle av empati. Det er en god kvalitet, men kanskje ikke i møte med en narsissist?
2. – Psykisk vold dreper kjærlighet
Flere som blir utsatt for psykisk vold i parforholdet, vet ikke at det er vold de opplever. Den psykiske volden kan ta ulike former, men hva er det egentlig.
1. Nevroforsker om ADHD-diagnosen: – Det er ikke en enhetlig tilstand
Det pågår en diskusjon rundt nevroutviklingsforstyrrelser i psykolog-Norge. Dette sier forskningen på området.