Rådene kan benyttes av helsepersonell, lærere, barnehagepersonell og foreldre for å hjelpe dem å snakke med barn som er urolige. Og ikke minst hjelpe barna med sine bekymringer og frykter.
Krigen i Ukraina har gjort at de fleste av oss vet mer om atomulykker og farene med dette.
Voksene bli mer urolige, og dette kan barna rundt dem merke godt.
Barna får med seg mer enn man tror
Helsedirektør Bjørn Guldvog, sier til Helsedirektoratet at barn ofte får med seg mer enn man tror.
– De kan bli bekymra når de ser nyhetssendinger, er på sosiale medier og følger med på de voksnes samtaler og reaksjonene de voksene har på nyhetene.
Tipsene for en god samtale med et bekymret barn
- Som voksen er det lurt å være oppdatert og informert på situasjonen
Barn trenger informerte voksne. Det er viktig å være oppdatert på situasjonen slik at man kan svare barna på hva de lurer på og virke trygg.
- Når du er trygg, føler barna seg trygge
Når barn er redde og utrygge, trenger de trøst for å følge seg trygge. For de minste barna vil det å vise at man er en trygg voksen person og forsikre de om at de er trygge være det viktigste. For de eldre barna fra småskolealder og oppover vil det i tillegg være viktig med informasjon om hva som skjer.
- Spør hva barna lurer på, og svar så godt du kan
De bekymringene et barn har kan være veldig ulike fra hva du som voksen bekymrer deg for. Det kan for eksempel være at barnet ditt er redd for kjæledyret sitt, ikke nødvendigvis langtidskonsekvensene av en atomhendelse, som voksne ofte kan være bekymret for.
- Si til barna at det er normalt å følge seg bekymret over det som skjer
Det kan også være lurt å snakke med barna flere ganger. Det er ikke nødvendigvis kun en samtale som skal til. Noen barn kan ha behov for å snakke om bekymringene sine flere ganger.
- Gi pauser fra bekymring
Det kan være god nytte i å prøve å distrahere barna fra bekymringer. La barna snakke om det, men ikke la det ta for mye tid. Sett av tid til å fokusere på andre ting i hverdagen.