STAVANGER (PSYKOLOGISK.NO): Det skriver Læringsmiljøsenteret ved Universitet i Stavanger i en pressemelding, via forskning.no.
De legger til at om lag 50.000 barn og unge jevnlig opplever å bli utsatt for uønskede mobbesituasjoner.
De stiller spørsmålet:
Hva er mobbing? Og hvorfor oppdager så få voksne mobbingen som foregår?
Alle vet, men ikke læreren
Læringsmiljøsenteret er et nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning for barnehager og skoler.
De ønsker å skape trygge og gode læringsmiljøer, i tett samarbeid med skoler og barnehager. De har nå nylig laget en film om mobbing i skolen, kalt «Alle vet».
I filmen tok forskerne utgangspunkt i at mobbingen kommer til uttrykk gjennom en person som har vanskelig for å forsvare seg, og som blir utsatt for negative hendelser over tid.
– Det finnes flere definisjoner på hva mobbing er, men dette er den mest brukte i både forskning og praksis, sier universitetslektor Nina Grini på Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, som har vært prosjektleder og manusforfatter for filmen.
Filmen ønsker å få frem kompleksiteten som oppstår i en situasjon hvor mobbing foregår. I denne situasjonen vet alle hva som skjer, foruten læreren.
– Dette er ikke uvanlig i norske klasserom. Vi vet at mobbing foregår i ulike rom, som klasserom og ganger, men det foregår også i mer lukka rom, særlig for de voksne – slik som garderoben eller digitale rom, sier Grini.
Filmen allerede tatt i bruk
Grini understreker i pressemeldingen at målet med filmen er å få publikum til å forstå hvor alvorlig mobbing er, og at det i tillegg til å prege mobberen, eller den som blir mobbet, preger hele miljøet.
Videre forklarer hun at det er viktig at alle som jobber med barn og unge øker sin kunnskap om hva mobbing er.
– Når flere aktører i et miljø har god kompetanse om et fenomen som mobbing og setter fokus på det samtidig, øker det også muligheten for å endre eller forbedre noe. Dette kalles i forskningen for simultane tiltak, forklarer Grini.
Filmen bør alltid koples til refleksjon over temaet, mener Grini.
Ifølge prosjektlederen har skoler i Norge allerede begynt å bruke filmen som ressurs i arbeidet mot mobbing.
– Det er viktig at det reflekteres over dette i skolen. Det er kanskje spesielt viktig å se på hva personer som utsettes for mobbing trenger, men også hva klassen og hele miljøet rundt trenger. Vi vet at konsekvensene for de som er involvert i mobbing kan være svært alvorlige, særlig for de som utsettes for det, sier Grini.