Lars Lien, styreleder i Norsk psykiatrisk forening og faglig rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse mener det er diskriminering mellom fysisk og psykisk sykdom i forsikringsbransjen.
Til ROP.no sier han at mange med psykiske plager opplever at de må levere en mer omfattende journal enn andre.
Vanskelig med forsikring om man har en psykisk diagnose
– Det er ikke lov å diskriminere på bakgrunn av diagnose. Dersom forsikringsselskapene gjør det, bør likestillingsombudet komme på banen.
Lien forklarer at problemet delvis er at det er lite transparent hvordan prosessen som er knyttet til ulike diagnoser er hos forsikringsselskapene. Han forteller også at han vet om flere som har erfaring med at det er vanskelig å få en privat forsikring dersom man har en psykisk diagnose.
– Hvis man skal være ekstra paranoid, så kan man tenke at vurderingene ikke er transparente fordi forsikringsselskapene mener at psykiske plager er såpass vanlige at de er redd for å forsikre folk, sier Lien.
Han forteller også om pasienter som blir innlagt på sykehus, og som har psykiske plager oppført i journalen sin som opplever å bli sett på på en annen måte.
– Psykiske lidelser er noe som henger ved deg, noe som er problematisk og som fører til fordommer og stigma.
Skiller ikke mellom psykisk og somatisk sykdom
Kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring, Christian Haraldsen deltok også på debatten under Schizofrenidagene.
Han forteller at man må fylle ut egenerklæringsskjema om helse når man søker om uføreforsikring.
– Dersom man tidligere har vært syk eller hatt helseplager, kan det hende at man får avslag, eller at man må kjøpe forsikring med en begrensning, forklarer Haraldsen.
Han sier også at det ikke skilles mellom fysisk eller psykisk sykdom, og at dette gjelder uansett hvilken sykdom man har hatt tidligere.
– Vi mener at vi stiller samme type konkrete spørsmål om sykdomsbilde når vi innhenter legeerklæring knyttet til psykisk sykdom som til fysisk sykdom.
Kan kun sjekke sykehistorie ti år tilbake i tid
Det er ifølge loven kun mulig for forsikringsselskapene å sjekke sykehistorien ti år tilbake i tid.
– Vi har ikke lov til å ta hensyn til noe som ligger mer enn ti år tilbake i tid, forklarer Haraldsen.
– Har man vært til utredning i psykiatrien eller fått en diagnose der det ikke har vært symptomer eller behandling siste ti år, så ser vi bort fra det.
Haraldsen forklarer at de også skiller mellom vanlige variasjoner i sinnsstemning og sykdomstilstand når de ser på legeerklæringen til den som søker forsikring.
– Hvem som helst kan ha vært sliten en gang, men er det utmattelse, begynner vi å tenke på sykdomstilstander. Dersom det er en kjøpssituasjon, ber vi om en legeerklæring med beskrivelse av den sykdommen eller plagen som er oppgitt i egenerklæringen. Da ser vi på hele beskrivelsen av sykdomsbildet og ikke bare på diagnosekoden.