Pandemien har påvirket alle på ulike måter. Skolehverdagen for studentene endret seg stort, og de aller fleste havnet hjemme foran en skjerm.
Analyserte karakterene
Nå viser det seg at dette kan ha påvirket karakterene til studentene.
Studien ble gjennomført på Lund Universitet i Sverige, og er publisert i ScienceDirect. Det er doktorgradsstudent Adrian Mehic som står bak studien, skriver NRK.
Mehic forteller i en pressemelding at de fleste lærerne var menn, og at det derfor virker sannsynlig at det var kvinnelige studenter som ble forskjellsbehandlet. De fant derimot også at de kvinnelige lærerne ga de attraktive kvinnene høyere karakterer før pandemien.
For å avgjøre hvem som var attraktive ble en jury bestående av 74 jevnaldrende studenter plukket ut. De skulle se på bilder og vurdere utseendet til deltakerne, hvor de ga karakter 1-10 på utseende deres.
Deretter hentet Mehic inn data fra omtrent 300 ingeniørstudenter som var fordelt på fem ulike årskull. Så analyserte han karakterene de hadde fått før og etter pandemien.
Alder og kjønn ble tatt hensyn til, både blant deltakerne og lærerne.
Vanskeligere å diskriminere gjennom en skjerm
Resultatene viste en betydelig nedgang i karakterer blant de attraktive kvinnelige studentene.
De fant disse resultatene i fag hvor lærer og student ofte samhandlet, og hvor svarene som oftest er subjektive. Ikke i fagene hvor man ikke har den samme nærheten, som i fysikk og matte.
Mehic mener at pandemien har gjort det vanskeligere for lærere å diskriminere.
– Det ble verre når man ikke like lett kunne se studentenes ansikt. Men å diskriminere som følge av kjønn er mulig også på nett, så lenge man har navn å forholde seg til.
Studien har fått noen klager angående blant annet bildebruk og anonymisering, og er sendt til en nemd for etisk vurdering. Mehic selv uttaler at han ikke skal ha brutt noen regler.