Universitetet i Agder melder i en pressmelding at de som har slått rot i nabolaget sitt føler seg mer fornøyde med livet.
Gode sosiale forhold er viktigst for å skape denne tilhørigheten, viser ny forskning gjort ved universitetet.
Men hva er det som gir oss mennesker en følelse av stedstilhørighet? Forskerne skriver at det aller viktigste er det sosiale miljøet vi omgir oss med.
Tre viktige spørsmål
– At både fysiske og sosiale miljøfaktorer har betydning for livskvalitet og en følelse av å høre til, er relevant når vi skal planlegge fremtidens bomiljøer, sier førsteamanuensis Jan Georg Friesinger i forbindelse med studien.
Friesinger og hans forskerteam ved UiA har i denne nye studien sett på svarene til over 28 000 voksne nordmenn, fra 30 kommuner som deltok i Fylkeshelseundersøkelsen i Agder i 2019.
Forskerne fokuserte på tre enkle spørsmål for å finne ut av folks livskvalitet:
- Alt i alt, hvor fornøyd er du med livet ditt for tiden??
- Alt i alt, i hvilken grad opplever du at det du gjør i livet er meningsfylt?
- Tenk på hvordan du har følt deg de siste 7 dagene. I hvilken grad kjente du glede?
Bærekraftige miljøer og folkehelse har vært mye forsket på internasjonalt. Sammenhengen mellom tilhørighet til hjemsted og en høyere livskvalitet er også kjent fra før.
Ensomhet henger sammen med mindre tilhørighet
Studien fra UiA undersøker hva tilgang til natur og servicetjenester, støy og sosialt miljø betyr for å trives et sted, og hvordan dette igjen henger sammen med livskvaliteten.
– Fysiske og sosiale variabler var svært sterke faktorer for å forklare i hvilken grad deltakerne opplevde stedstilhørighet og livskvalitet. Det er en vesentlig sammenheng mellom disse, sier Friesinger.
I undersøkelsen kom det frem at det sosiale i nærmiljøet var veldig viktig for deltakerne.
Deltakerne i undersøkelsen la stor vekt på det sosiale i nærmiljøet. Det handler om å ha venner, at det finnes steder hvor man kan møtes, og at man har et godt forhold til naboene.
Forskerne fant at om man føler seg ensom, føler man seg også mindre knyttet til et sted.
Støy kan glemmes
Det kommer også frem av resultatene at fysiske aspekter ved nærområdet også har stor betydning for om man knytter seg til et sted. Dette var dog et mindre viktig aspekt enn det sosiale.
Natur og gode servicetilbud i nærheten trekker også i en positiv retning, støy har motsatt effekt.
– Støy fra motorveier eller flyplasser er veldig negativt for stedstilhørigheten. Når vi planlegger veier er det viktig å huske på tiltak som reduserer eller forebygger støy, sier Friesinger.
Samtidig viser forskning at folk blir vant til støy over tid. Friesinger mener at støy er noe vi ofte kan glemme.
– Vi lar oss blende av estetikken, og glemmer at vi opplever steder med alle sansene våre, sier Friesinger.
Friesinger legger vekt på at det sosiale og det fysiske må ses i sammenheng. For eksempel mener han parker bør anlegges så de kan være møtesteder for alle.