En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har undersøkt oppfattet maktbalanse mellom mobber og mobbeoffer på arbeidsplassen, et tema som tidligere forskning på mobbing ikke har hatt stort fokus på.
– Målet med denne studien var derfor å undersøke hvordan maktrelasjoner påvirker oppfatningen av mobbing på arbeidsplassen og konsekvenser av mobbingen, sier psykologiprofessor og forsker ved STAMI, Morten Birkeland Nielsen i en pressemelding.
Ett funn overrasket forskerne
Mobbing kan defineres som gjentatte trakasserende handlinger over tid, som kan innebære verbale angrep, baksnakking eller sosial ekskludering.
Noen ganger er det allerede en maktubalanse mellom mobber og offer fra start, mens det andre ganger utvikler seg etterhvert. En maktubalanse kan oppstå dersom mobberen har en høyere stilling og mer makt i organisasjonen, eller på bakgrunn av mer kunnskap og erfaring.
Forskerne hadde to hypoteser som ble testet ut blant et utvalg ansatte fra barnevernet i Oslo kommune. Alle som deltok hadde vært utsatt for minst ett tilfelle av mobbing fra en kollega på arbeidsplassen.
Resultatene viste at de som beskrev seg selv som mobbeofre, også rapporterte en større maktubalanse med mobberen. Det var i ett med forskernes første hypotese.
Det de derimot var mer overrasket over var at de fant en sterkere sammenheng mellom eksponering for mobbing og planer om å slutte i jobben blant ofre som opplevde en maktbalanse med mobberen, enn de som opplevde en ubalanse.
Med andre ord: mobbeofre som mente de kunne forsvare seg mot mobberen, reagerte sterkere på opplevelsen enn de som hadde vanskeligheter med å forsvare seg.
Dette var det motsatte av det forskerne trodde i forkant.
– Skadelig for alle, uavhengig av maktforhold
– Funnene viser at det å være i maktbalanse med mobberen kun har en beskyttende effekt på planer om å slutte i jobben når det er snakk om relativt liten eksponering for mobbehandlinger, sier Birkeland Nielsen.
Han mener funnene viser at eksponering for hyppig mobbing på arbeidsplassen ser ut til å være skadelig for alle, uavhengig av maktforholdet.
– Det strider mot klassisk stressteori da denne sier at det å ha tilgjengelig ressurser til å håndtere jobbstressorer, slik som mobbing, skal redusere sannsynligheten for negative effekter, sier han.
Et balansert maktforhold til mobberen ser bare ut til å være fordelaktig når det er snakk om sjeldnere og mindre alvorlig mobbing.
– Funnene våre indikerer at mobbing på arbeidsplassen representerer en svært krevende og skadelig stressfaktor uavhengig av hvilken maktrelasjon som finnes mellom mobber og offer, avslutter Birkeland Nielsen i pressemeldingen.
Det er derfor viktig at organisasjonsledere setter i gang tiltak rettet mot å forebygge mobbing av alle ansatte, ikke bare tilfellene der det er ubalanse i maktrelasjonen.