Kommunen, som er i Nordland, er dømt etter å ha tvangsflyttet flere barn, skriver NRK. Nå må de betale en erstatning på flere hundre tusen kroner for brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).
Dommen falt i tingretten 15. august. Retten bestemte da at ingen fikk omtale den offentlig, men etter anke fra NRK og familiens advokat, ble det omgjort.
Barna ble akuttplassert utenfor hjemmet
Foreldrene mente at kommunen brøt taushetsplikten da skolen sendte bekymringsmeldinger til barnevernet. De mente også at barna ikke hadde fått et forsvarlig skoletilbud.
Tingretten avviser imidlertid disse anklagene i dommen.
Men foreldrene saksøkte også kommunen for en hendelse sommeren 2019. En sakkyndig psykolog sendte da en bekymringsmelding til barnevernstjenesten.
Bare en uke senere ble det fattet vedtak om akuttplassering av barna utenfor hjemmet.
– Barnevernstjenesten fattet et akuttvedtak, som medførte at barna uten forvarsel ble vekket tidlig en morgen og tatt fra foreldrene av politiet. De ble flyttet til institusjon på hemmelig adresse, sier familiens advokat, Fridtjof Piene Gundersen til NRK.
Kunne brukt mindre inngripende tiltak
Etter en klage på vedtaket kunne foreldrene hente tilbake barna etter 12 dager.
Foreldrene klaget på vedtaket og fikk medhold. 12 dager senere kunne de hente barna tilbake.
Det er dette akuttvedtaket tingretten nå slår fast at bryter med EMK. I dommen blir det klart at både foreldre og barn har rett på oppreisning fra kommunen.
Tingretten slår i dommen fast at dette akuttvedtaket bryter med EMK – og at både foreldre og barn har rett på oppreisning fra kommunen.
I dommen står det blant annet: «Det forelå ingen nødssituasjon og barnevernstjenesten hadde handlingsalternativer og de kunne tilnærmet seg saken med mindre inngripende tiltak».
Kommunen svarer
Retten konkluderer også med at omsorgen for barna har vært vanskelig og utfordrende for foreldrene.
Men retten har ingen holdepunkter for noe annet enn at foreldrene har vært og er svært glade i barna, og har gitt dem god omsorg.
Kommunen ble dømt til å betale erstatning for brudd på EMK. 100.000 kroner til hvert barn, og 50.000 kroner til foreldrene.
Kommunedirektøren i kommunen sier til NRK at de trodde de hadde gjort alt etter boka.
– I en sak for retten er det alltid en risiko for å bli dømt uansett hvor god sak en tror i utgangspunktet en har. Slik sett var det ikke en overraskelse. Vi var av den oppfatning av at vi hadde håndtert saken rett, sier direktøren.
Han legger til at de tar til etterretning at retten har oppfattet dette annerledes.