– For veldig mange vil psykologi være en fin base for ferdigheter man trenger for å navigere seg gjennom et arbeidsliv, sier Sondre Torgrimsen til Psykologisk.no.
Han er styreleder i Psykologiforbundet og jobber til daglig som konsulent i EY.
Psykologiforbundet er en norsk faglig forening for alle med høyere utdanning innen psykologi. Ved tre anledninger har de gjennomført en karriereundersøkelse for å se nærmere på overgangen fra psykologistudent til arbeidsliv.
Nå skal de gjennomføre undersøkelsen for fjerde gang høsten 2022.
Hva gjør tidligere psykologistudenter i dag?
– Alle de som har en høyere utdanning i psykologi, enten bachelor, master, phd eller profesjon, hva er det de blir? Hvor er det de havner? spør Torgrimsen. Han fortsetter:
– Hvor mange jobber måtte de søke før de fikk seg jobb? Fikk de jobb før de var ferdige med å studere? Hvor mye tjente de i sin første stilling? Slike faktorer prøver vi å kartlegge for å kunne si noe om hvor ettertraktet vi er og hva man kan gjøre eller bli etter endt utdanning.
Torgrimsen håper blant annet at den nye karriereundersøkelsen vil gi flere svar på hvordan det går med bachelorstudentene.
– Vi vet at det er veldig mange som ikke studerer videre etter bachelor, men det er mindre kjent hva de gjør i arbeidslivet, sier han.
Nå håper Psykologiforbundet at så mange som mulig med endt psykologiutdanning (fra 2015 til i dag) vil svare på undersøkelsen.
– Vi ønsker å favne så bredt som mulig, sier Torgrimsen.
Respondenter vil bli spurt om ulike aspekter ved overgangen fra studie til arbeidsliv. De vil få spørsmål om tilfredshet med studier og jobb, opplevd arbeidslivsrelevans, mestring, arbeidsoppgaver og lønn.
Kunnskapsspredning og kvalitetssikring
Svarene fra respondentene vil bli samlet i en rapport som publiseres på Psykologiforbundets sider.
– Nytt i år er at vi samarbeider om innhenting og analyse med selskapet Evidente, som gjør denne typen undersøkelser. Da får vi forhåpentligvis en bedre rapport som er enda lettere å lese for alle som måtte være interessert.
– Hva skal dere bruke rapporten til?
– Kunnskapsspredning og kvalitetssikring av psykologiutdanningen. Vi forholder oss til tre ulike parter – vi samler informasjon fra de som er ferdig utdannet for å kunne informere de som skal ta et utdanningsvalg, og så har vi også vært i kontakt med utdanningsinstitusjoner som bruker undersøkelsen når de skal legge opp sitt eget studieløp.
Funn fra tidligere undersøkelser har blitt benyttet som informasjonsgrunnlag i forbindelse med utvikling av studietilbud.
Lettere å få seg jobb
Sist Psykologiforbundet hentet inn data var i 2018, og den medfølgende rapporten kom ut i 2020.
Her rapporterte 94 prosent av profesjonsstudentene at de fikk relevant jobb et halvt år etter endt utdanning. Det svarte også 68 prosent av masterstudentene og 52 prosent av bachelorstudentene.
Les mer om rapporten fra 2020 her: Så mange psykologistudenter får seg jobb etter studiene
– Tror du svarene har endret seg?
– Jeg tror ikke det har endret seg veldig. Det jeg tror kan ha endret seg er hvor mye man søker for å få seg jobb, sier Torgrimsen og utdyper:
– Etterhvert som psykologifaget finner fler og fler retninger i samfunnet blir jo folk flest, inkludert arbeidsgivere, mer kjent med hvilke muligheter som ligger i faget. Med tiden kan det tenkes at det er lettere å få seg jobb med psykologiutdanning.