Norsk ungdom vet ikke hvem de skal kontakte dersom venner blir radikalisert. Det kommer frem i en ny rapport.
– De aller fleste vet ikke hvor de skal henvende seg hvis de er bekymret for en venn. Det tyder på at det er et informasjonsbehov, sier Håvard Haugstvedt til NRK.
Sammen med Tore Bjørgo har han gjennomført en studie om hva ungdommer tenker om ekstremisme i Norge i dag. Studien er gjort ved Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo.
Funnene viser at mange ungdommer ønsker å hjelpe dersom en venn blir radikalisert, ved å søke informasjon eller be om råd fra familie og venner.
Men svært få vet hvem de skal kontakte.
Vil trekke seg unna
2588 ungdommer har svart på spørreundersøkelsen, og de fleste er mellom 16 til 18 år.
48,9 prosent av de visste ikke hvem de skulle ta kontakt med hvis en venn blir radikalisert, mens hele 37 prosent var usikre, skriver NRK.
Svarene kommer fra ungdommer over hele landet, men over halvparten er fra Østlandet. Nesten alle som har svart går på videregående skole eller yrkesrettet opplæring.
Mange sier også at de vil trekke seg unna personen de er bekymret for.
– I et samfunnsperspektiv er det uheldig. Da kan vi ikke være med på å korrigere kursen, for det er de nære som har mest påvirkning, sier Haugstvedt til NRK.
Bekymrer seg mest for høyreekstremisme
Funnene viser også at ungdommene er mer bekymret for høyreekstremisme enn både islamistisk ekstremisme og venstreekstremisme.
Haugstvedt mener noe av grunnen til dette kan være de to alvorlige terrorangrepene vi har hatt de siste ti årene som begge har vært motivert av denne typen ideologi, skriver NRK.
Han viser til angrepene på Utøya og i Oslo 22. juli 2011 og angrepet mot Al-Noor-moskéen i Bærum 10. august 2019.
I fremtiden er det alvorlig vold mot muslimer, homofile og transpersoner ungdommen er mest bekymret for.