Det er Nasjonalt Kartleggingssystem For Selvmord som står bak rapporten.
Sammenlignet med selvmord med andre metoder er det flere kvinner som begår selvmord med narkotika. Andelen selvmord med illegale rusmidler står totalt for 7,2 prosent av selvmord i Norge.
Motsatt tendens
Rapporten fokuserer på selvmord med narkotika som har skjedd etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus. Siden 2008 har det vært en økning på dette feltet.
I peripden 2008 til 2012 var det mellom 8 og 18 selvmord i denne kategorien, mens i perioden etter det var tallet mellom 19 og 30, skriver NRK.
De legger også til at tallet på dager fra siste kontakt med helsevesenet er lengre for døgnbehandling enn for poliklinisk kontakt – noe som er motsatt tendens enn tidligere.
I de fleste tilfellene av selvmord med illegale rusmidler, ble det brukt opioider som morfin, kodein og oksykodon. Samlet utgjorde opioidgruppene 64,2 prosent av selvmordene. Heroin utgjorde 18,6 prosent av dødsfallene, og metadon 15,2 prosent av dødsfallene. Det var svært få selvmord med andre illegale rusmidler, står det i rapporten.
Forventer mørketall
– Dette var en ukontrollert, retrospektiv og deskriptiv beskrivelse av selvmord med illegale rusmidler som har flere begrensninger. Mer kunnskap om selvmord med illegale rusmidler er viktig for å kunne forebygge flere narkotikautløste selvmord hos personer som har kontakt med tjenestene innen psykisk helse og rus, skriver forskerne i rapporten.
Majoriteten av de som har dødd av narkotikaselvmord har vært i diagnosegruppa skadelig bruk av avhengighet, hvor tallet er på 29,5 prosent. Angst og belastningslidelser står for 18,9 prosent, etterfulgt av affektive lidelser på 17,2 prosent.
Det understrekes i rapporten av det i mange tilfeller ikke er mulig å skille mellom selvmord eller overdoser med narkotika, noe som igjen betyr at det antageligvis er mørketall.