FHI skriver i en pressemelding at siden høsten 2020 har klinikere i psykisk helsevern for barn og unge meldt om økt pågang av pasienter med spiseforstyrrelser.
Studien er basert på norske helseregistre.
Betydelig forskjell i kontrollgrupper
Studien har fulgt norske barn og ungdommer (pandemisk kohort) fra januar 2019 til desember 2021, og sammenlignet med trendene før pandemien, med en tilsvarende kontrollgruppe (prepandemisk kohort) fra januar 2017 til desember 2019.
Aldersspennet var fra seks til seksten år, og de to gruppene var omtrent like store – henholdsvis 348 187 og 353 848 deltakere.
Grunnen til at FHI kun har presentert tallene for jentene, er at antallet gutter med spiseforstyrrelsesdiagnose var så lavt.
I pandemi-kohorten var det en økning i antall jenter med spiseforstyrrelser etter at pandemien begynte. Noe av økningen forklares av at tidsperioden etter pandemiens start var noe lenger enn tidsperioden før pandemien. Dessuten er det naturlig med en viss økning over tid, fordi jentene ble eldre, skriver FHI.
Førsteforfatter av studien, Pål Surén ved FHI, sier at når de sammenligner de to kontrollgruppene, ser de en betydelig større økning i pandemi-kohorten.
Internasjonalt fenomen
– I spesialisthelsetjenesten er andelen med spiseforstyrrelser doblet blant jenter i alderen 13 til 16 år. Blant jenter i aldersgruppen 6 til 12 år er andelen nær tredoblet, men fra et mye lavere utgangsnivå, sier Surén.
Han legger til:
– Blant jenter i alderen 13-16 år var 1,5 prosent (1 av 67) registrert med spiseforstyrrelsesdiagnose i spesialisthelsetjenesten i perioden etter pandemien. Dette er såpass store tall at spiseforstyrrelser må betegnes som et folkehelseproblem i denne befolkningsgruppen.
Videre analyser viser at økningen begynte sommeren 2020, altså omtrent fire måneder ut i pandemien. Tilsvarende funn er også gjort i land som USA og Canada.
— Det ser ut til at økningen kom etter at pandemitiltakene ble satt inn, og at dette er et internasjonalt fenomen. Restriksjoner som rammet unges sosiale liv og skolegang har sannsynligvis bidratt til økningen, avslutter Surén.