Saken går i Oslo tingrett, og avgjørelsen er ventet i uke 28, melder Nasjonalt senter for psykisk helsearbeid (NAPHA).
Det er Merete Nesset og Inger-Mari Eidsvik som har gått til sak mot staten, ved Helse-og omsorgsdepartementet, med påstand om menneskerettighetsbrudd ved gjennomføring av tvunget psykisk helsevern.
En enorm personlig belastning
De to har tvangserfaring fra perioden 1988–2016. Det dreier seg i deres tilfeller om tvangsmedisinering, isolasjon og beltelegging.
Ifølge Nesset har det vært et omfattende arbeid i forkant av søksmålet:
– Denne rettsprosessen er en enorm personlig belastning, men det hadde kostet meg mer å la være, sier hun til nettstedet.
– Saken min er for meg bare et middel. Det handler om å stoppe en galskap. Jeg håper og tror at dommeren lytter, utdyper Eidsvik.
Advokatene som bistår Nesset og Eidsvik er tilknyttet pro bono-gruppen til Psykiatri- og rettsvernutvalget i ICJ-Norge.
Til NRK forteller professor Mads Andenæs, som fører saken pro bono sammen med Stine Moen og Gro Hermansen fra Føniks Advokater, at kvinnene blitt ulovlig tvangsmedisinert mer enn 100 ganger til sammen.
Regjeringsadvokaten slår tilbake
Advokat hos Regjeringsadvokaten, Bjarne Snipsøyr, sier på sin side at det ikke foreligger menneskerettighetsbrudd, og forklarer at de har forståelse for at opphold i psykiatrien kan være en belastning for de som opplever det.
Han er videre tydelig på at staten er uenig i saksøkernes argumentasjon:
– Vi mener at det ikke er grunnlag for å konstatere noen menneskerettsbrudd, og at saksøkerne, som har vært i vanskelige situasjoner, har fått den hjelpen de har krav på og den hjelpen de burde, sier Snipsøyr til NRK.
Rettsforhandlingene tok plass i Oslo tingrett fra 20. til 22. juni. I første rettsrunde avgjøres det om sakene har rettslig interesse og om de er foreldet. Det er svært sjelden saker som setter søkelyset på statens ansvar for konkret etterlevelse av menneskerettighetene i psykisk helsevern når rettssystemet.