Til tross for det, viser en ny undersøkelse at bare 36 prosent fikk beskjed om å ta jod under svangerskapet, skriver NRK.
Allerede i 2016 slo Nasjonalt råd for ernæring alarm om for lavt jod-inntak i befolkningen, og det er norske kvinner i fertil alder som skaper den største bekymringen hos forskerne.
Selv mild til moderat jodmangen hos mor, har i visse studier blitt forbundet med negative effekter på kognitiv utvikling, språkutvikling og motorisk utvikling hos barnet.
Åtte av ti gravide får i seg for lite
Dette har blant annet kommet frem i den store norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) fra 2017. Samme undersøkelse viser at hele 69 prosent av norske mødre hadde et lavere jodinntak enn det som anbefales.
Moderat jodmangel har også blitt koblet til tap av IQ-poeng og ADHD-symptomer.
NRK viser også til en studie fra OsloMet i 2018, som slår fast at åtte av ti gravide spiser for lite mat med jod. WHO anser alvorlig jodmangel for å være den viktigste årsaken til skader på hjernen globalt.
De siste årene har man forsket mer på hva mild til moderat jodmangel kan føre til. Stadig flere forskere slår alarm om problematikken. Krakow-erklæringen slår også fast at over halvparten av alle nyfødte i Europa risikerer å ikke nå sitt fulle potensial.
Norge skiller seg negativt ut
Lisbeth Dahl, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet og Norges regionale kontakt i Iodine Global Network, sier til NRK at man finner at de unge kvinnene og gravide har for lite jodinntak i alle studier.
– Alle forskere som jobber med dette, er bekymret for et for lavt jodinntak. På individnivå, hvis du har 98 eller 100 i IQ-score, betyr ikke det så mye for én person. Men i en hel befolkning gir det et større utslag, sier Dahl til kanalen.
Jod er også et essensielt grunnstoff for mange dyrearter. På begynnelsen av 50-tallet tilsatte man jod i kraftforet til kuene, og dyrevelferden økte betraktelig, samtidig som antallet aborter sank drastisk.
På den tiden konsumerte også folk Norge mer melk, og en positiv bieffekt av at kuene fikk jod, var at mineralet ble med over i melka.
NRK skriver videre at per dags dato er det kun Norge og noen få andre land i verden som bare har melk og fisk som gode jodkilder i kostholdet, ifølge en litteraturgjennomgang publisert av Legeforeningen i 2019.
En rapport fra WHO slår fast at Norge er det landet i Europa som tilsetter minst jod i saltet vårt, og de anbefaler nå jodering av salt som strategi for å sørge for nok inntak i befolkningen.