Det uavhengige forskningsinstituttet Pew Research leter etter fakta om menneskers holdninger og meninger og samfunnet. Et av spørsmålene de har stilt, er hvorvidt «homofili aksepteres av samfunnet eller bør homofili ikke aksepteres av samfunnet?».
De har spurt mennesker i 34 land ulike steder i verden. Spørsmålet ble stilt første gang i 2002 og nå siste gang i 2019.
Forskning.no skriver at det er spesielt to hovedtrekk som kommer frem:
Det første er at stadig flere mener at homofili bør aksepteres. Det andre er at forskjellen mellom land blir stadig større.
- I Sør-Amerika, Nord-Amerika og Vest-Europa er det nå utbredt aksept for homofili i befolkningen.
- I Afrika, Midtøsten, Russland og deler av Øst-Europa er det motsatt.
- I resten av Asia er folk veldig delt i synet på homofili.
Disse faktorene spiller inn
Forskerne ser at synet på homofil varierer med både et lands økonomiske utvikling, religion og folks politiske holdninger. Samtidig ser forskerne at mye er endret fra 2002 til 2019.
I USA var det i 2002 i alt 49 prosent som svarte at samfunnet bør akseptere homofili. I 2019 var dette økt til 72 prosent som svarte det samme. I Mexico har andelen økt fra 54 prosent til 69 prosent. I Sør-Afrika fra 33 prosent til 54 prosent. I Sør-Korea fra 25 til 44 prosent. India deltok første gang i spørreundersøkelsen i 2014. Da svarte 15 prosent at homofili bør aksepteres. I 2019 var det 37 prosent som svarte det samme.
I Kenya var det bare 1 prosent av de spurte som i 2014 svarte at homofili bør aksepteres. I 2019 var det 14 prosent som svarte det samme.
Faktorer som spiller inn på hvorvidt folk er positive eller negative til homofile er alder, utdannelse, inntekt og kjønn. Religion spiller antageligvis mest inn, skriver avisa:
Folk som er tilknyttet en eller annen religiøs gruppe, er gjerne mindre åpne for å akseptere homofili.
I undersøkelsen, gjennomført i 2019, var det størst aksept for homofili i Tyrkia (25 prosent) i landene med muslimsk majoritetsbefolkning. Det tilsvarende tallet var 13 prosent i Libanon, og ni prosent i både Indonesia og Tunisia.
Økning i USA
Til tross for at Libanon har en stor kristen befolkningsgruppe, finner forskerne her også et stort flertall mot å akseptere homofili. Det samme finner forskerne blant de mange kristne i Nigeria.
Funnene tyder også på at befolkningen i velstående land er mer positivt innstilt til homofili, enn det man ser blant folk i mindre velstående og mindre utviklede land. I Øst-Asia fant man store forskjeller:
I Filippinene var det i 2019 hele 73 prosent av befolkningen som mente at homofili bør aksepteres. I nabolandet Indonesia var det bare ni prosent som svarte det samme. Nesten 87 prosent av befolkningen i Indonesia er muslimske.
I USA ser forskerne en spesielt sterk endring i holdningen til homofili etter at landet i 2015 tillot homofile å inngå ekteskap. Andelen som er positive til ekteskap mellom likekjønnede har økt fra 27 prosent i 1996 til 71 prosent i 2022, skriver forskning.no.