Det skriver forskning.no.
Risikoen er fortsatt veldig lav, men likevel 1,6 ganger høyere blant menn og 2,2 ganger høyere blant kvinner med en søvnsykdomsdiagnose, sammenlignet med den øvrige befolkningen, viser studien.
Ført oversikt i 36 år
– Studien viser hvor tungt det er å ha en søvnsykdom, sier Birgitte Rahbek Kornum, som er hjerneforsker og søvnekspert fra Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.
Hun påpeker til nettstedet at studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Sleep, som hun mener er det beste tidsskriftet innen søvnforskning.
Studien baserer seg på data oppført i danske pasientregistre, i perioden mellom 1980 og 2016 – altså 36 år til sammen.
82 223 menn og 20 003 kvinner fikk en søvndiagnose i denne perioden. Blant mennene var det 299 selvmord, og blant kvinnene 117.
Til sammenligning ble det i 2019 registrert 629 selvmord i hele den danske befolkningen, skriver forskning.no.
Studien fant også en høyere forekomst av selvmord blant dem som ble innlagt på sykehus med en psykisk sykdom etter at de fikk søvndiagnosen.
Høyere forekomst hos kvinner
Nikolaj Kjær Høier, forsker ved Drips, forklarer at det var en signifikant økt risiko for selvmord blant kvinner som både hadde psykisk sykdom og søvnsykdom.
– Halvparten av alle menn som hadde en søvnsykdom og døde ved selvmord, hadde også tidligere hatt en psykiatrisk diagnose. For kvinnene var det 62 prosent, sier han.
Høier mener også det er vanskelig å si hvorfor raten er høyere for kvinner.
Han forklarer videre at han og kollegene bare har hatt data om folk som har blitt innlagt på sykehus, og dermed kan ikke studien fortelle om de allerede har vært i kontakt med sin fastlege på grunn av søvnsykdommer eller hatt psykiske problemer før de fikk en søvndiagnose.