Formålet er å finne ut om det euforiserende stoffet MDMA kombinert med psykoterapi er en trygg og gjennomførbar behandling av depresjon, sier forskeren bak studien til avisen.
Tor Morten Kvam er psykiater og jobber ved DPS Nordre Østfold, der PsykForsk – Innovativ Behandlingsforskning, holder til.
Nå går han i gang med en studie som inkluderer 12 personer med depresjonsdiagnose, som en del av sitt doktorgradprosjekt. Det blir den første studien i verden som skal undersøke MDMA-assistert terapi mot depresjon.
– Formålet er å finne ut om stoffet MDMA kombinert med psykoterapi er en trygg og gjennomførbar behandling av depresjon. I tillegg til å få foreløpige holdepunkter for om det har en effekt, forklarer han til VG.
MDMA gjør brukeren tilfreds, rolig, empatisk, åpen og pratsom. Høyere eller gjentatt dosering kan også gi psykedeliske effekter. MDMA svelges vanligvis, og hovedrusvirkningen varer da normalt i 4–5 timer, skriver Rusopplysningen.no.
Kvam forklarer at amerikanske terapeuter testet MDMA før det ble forbudt i 1985, men at det ikke ble gjort forskningsstudier den gang. Han viser dog til rapporter som antyder at MDMA kan katalysere psykoterapeutiske prosesser som virker positivt mot depresjon.
Flere studier med MDMA-assistert terapi mot post-traumatiske stresslidelser viser effekt på depresjonssymptomer.
Kvam sier at hans håp er at MDMA kan ha en positiv og vedvarende effekt på depresjon slik at pasientene kan slippe daglig medisinering.