Det har kommet inn flere advarsler i høringssvar til regjeringens forslag om en rekke midlertidige endringer i lovverket for å håndtere strømmen av flyktninger fra krigssonen.
NTB skriver at en ordning med midlertidig, kollektiv beskyttelse for denne gruppa allerede er innført.
I forslaget foreslås det endringer på blant annet plan- og bygningsloven, integreringsloven, barnevernloven, opplæringsloven, pasient- og brukerrettighetsloven, spesialisthelsetjenesteloven og helse- og omsorgstjenesteloven.
Mandag var det kommet inn 32 høringssvar i alt. Flere av etatene som har uttalt seg, er kritiske til forslaget, særlig til at fristen for helsehjelp kan brytes.
At flyktninger ikke får tilbudt om privat helsehjelp med ordningen fritt behandlingsvalg, er blant sakene som reageres på. Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse er blant de som reagerer.
De peker også på at å frata flyktninger rett til en individuell behandlingsplan, koordinator og nødvendig helsehjelp innen tidsfristene, kan øke risikoen for at de blir sykere, noe som i sin tur vil føre til økt press på helsetjenesten.
– Fra våre undersøkelser vet vi at flere pasienter rapporterer om manglende behandling, at de blir avvist når de blir henvist til psykisk helsevern, og at behandlingen de får blir avsluttet før de er ferdigbehandlet. Mange forteller om at de i ventetiden blir sykere, når de endelig kommer inn i behandling får de verken hyppig nok eller lenge nok behandling til å oppleve reell bedring, og de blir utskrevet før de er klare for dette, skriver de i sitt høringssvar.
Og fortsetter:
– For noen fører dette til alvorlig forverring av tilstanden, psykoseutbrudd, suicid eller suicidforsøk, vold mot andre, økt rusbruk eller andre alvorlige hendelser. Flere forteller om tvangsinnleggelser etter at planlagt, frivillig behandling ble avsluttet, med de belastningene dette medfører for personen selv, pårørende og samfunn.
De konkluderer med at de derfor fraråder dette som strategi i en presset situasjon, da det «lett kan føre til enda større press på ressursene, innen forholdsvis kort tid».