«Vi kontakter deg for å dele vår akademiske og praktiske kunnskap med deg om hvilke konsekvenser det vil ha for opphavsmannen å innlede en krig, og gi et glimt av en mulig vei ut av en slik farlig situasjon.»
Slik begynner det åpne brevet fra psykologene til Vladimir Putin. De erkjenner selv at det ikke er sikkert brevet når frem til Russlands president.
Bak initiativet står de to tyske sosialpsykologene Rolf van Dick ved Universitetet i Frankfurt og Ulrich Wagner ved Universitetet i Marburg.
«Avvisning, isolasjon og fysiske trusler»
De har fått med seg psykologer fra hele verden, og fra Norge er brevet signert av førsteamanuensis Nina Mareen Junker ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo og professor Sut I Wong ved Institutt for kommunikasjon og kultur, Handelshøyskolen BI.
I brevet forsøker psykologene å forklare hvilke prosesser krigen allerede har igangsatt, og hvilke konsekvenser det hele kan få, som «avvisning, isolasjon og fysiske trusler» mot politikerne som anses å ha ansvaret, skriver de.
Psykologene trekker også frem at folk i både Ukraina og Russland nå opplever «nasjonal isolering», noe som på sikt vil føre til et ønske om endring. Det understrekes også at den økonomiske krisen som nå er et faktum kan slå hardt tilbake på Putin.
Dette må stanse
En annen ting psykologene i brevet gjør et poeng av, er at krigens natur gjerne er at man som leder ofte vil motta mye feilinformasjon om status i egne tropper og tap hos motstanderen. En slik tilstand vil koste dyrt, og kan føre til at ledere blir isolert og omgitt av ja-mennesker som er i konstant frykt for å bli avslørt.
Med andre ord er det lite positivt å hente ut av at konflikten stadig pågår, skriver psykologene.
Men de tilbyr også en løsning på problemet:
«Fra vårt psykologiske standpunkt vil den første anbefalingen være å umiddelbart stanse skytingen, bombingen og drepingen. Tenk igjen på hvorfor du har valgt å gå til krig, og hva som er det beste som kan komme ut av denne volden, ikke bare for det russiske folk, men også deg selv.
Tenk på alternativet: en fredelig tilværelse med dine naboland, og da er det viktigste av alt at du holder deg åpen for forhandlinger.»