I en større studie, publisert i The Lancet, har forskere sett nærmere på den mentale helsen til folk fra seks land (Danmark, Estland, Island, Norge, Sverige og England).
Forskerne var særlig interessert i forekomsten av depresjon, angst, dårlig søvnkvalitetet og uro knyttet til viruset, både blant mennesker med og uten koronasmitte.
Studien besto av 247 249 individer, og den slår fast at det er en høyere forekomst av depresjon og dårlig søvnkvalitet hos de som har gjennomgått smitte. Omtrent 10 000 av deltakerne i studien fikk covid-19 i perioden.
Nesten doblet risiko
Det som kanskje overrasker mest, er hvor lenge det hele varer.
Risikoen for å slite med depresjon etter 16 måneder er omtrent dobbelt så høy hos de som var sengeliggende i en uke med korona (20,2 prosent), sammenlignet med den øvrige befolkningen (11,3 prosent).
Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Helga Ask, sier følgende om funnene til forskning.no:
– 16 måneder etter at de hadde korona, rapporterer fortsatt de som var veldig syke et høyt nivå av symptomer på angst og depresjon.
– Vi har målt symptomer på angst, depresjon, søvn og PTSD – posttraumatisk stresslidelse. Flere av dem som var veldig syke, har mye høyere score på angst og depresjon selv etter 16 måneder.
Motsatt i andre enden
Dette er den første studien som ser på effektene som covid-19-smitte potensielt har på mental helse over lang tid. Nå ønsker forskerne å se nærmere på hva som skjer etter 16 måneder og på mulige sammenhenger mellom mentale og fysiske symptomer.
Noe overraskende er det også at de som ikke ble veldig syke av viruset, hadde færre symptomer på angst og depresjon enn andre. Ask mistenker at det henger sammen med en følelse av lettelse etter mildt sykdomsforløp.
De norske forskerne som har vært en del av studien, har bidratt med tall fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen.