Psykopizza ønsker velkommen til Dragens pust sammen med Viggo og Knut Ivar! Dragens pust er er kurs i mindfullness, psykologi og meditasjon.
Ramme for kurset
Dragens Pust er basert på de klassiske forestillingene om drager og dragers kraft, koplet med moderne forståelse for hvordan pusten regulerer mentale og emosjonelle prosesser og kroppen tilstand – og hvordan bruke posten som inngangsport til erkjennelse av de ubevisste og avviste delene av psyken.
Å trekke pusten er det første og siste vi gjør i livet. Pusten er sentrum for mental, følelsesmessig og fysisk regulering av kroppens tilstander og prosesser.
På den ene siden går pusten av seg selv og varierer i takt med kroppens behov for å ta inn oksygen og frigjøre karbondioksyd. Når hjernen jobber fortere for å kunne løse flere oppgaver, øker pustens intensitet. Når følelsene kommer i sving, påvirker pusten aktiveringen av det autonome nervesystemets beskyttelsesmekanismer.
På den andre siden er pusten den eneste autonome funksjonen hjernen kan relativt lett kan oppnå bevisst kontroll over gjennom å regulere takt, dybde og rytme. Gjennom å styre pusten, kan vi skape mental, følelsesmessig og fysisk ro, men også puste åpent de sårbare delene av oss selv vi vanligvis unngår å forholde oss til.
Drager er mytologiske vesner som mennesket har dyrket og forholdt seg til i tusenvis av år. I vår tid kan vi forstå drager som psykologiske projeksjoner av ubevisst sjelsinnhold. Drager har oppstått fordi mennesker har trengt å forholde seg til sider av seg selv – både individuelt og kollektivt. Drager er sammensatte vesner med medføtte dualitiske egenskaper som utløser både positive og negative assosiasjoner.
Drager er bærere av en sterk kraft med potensiale for både beskyttelse og ødeleggelse. Når dragens kraft gis til umodne helter og heltinner bruker de den til å fremme seg selv og til å ødelegge for andre. Modne helter og heltinner bruker den voldsomme ildkraften til å beskytte gruppen og løse oppdrag som fellesskapet tjener på.
Ridderens kamp mot drager på vegne av landsbyen kan tolkes som en mytologisk bekjempelse av ubevisste projeksjoner av det uakseptable inn i dragens vesen. Ved å forflytte samfunnets dyriske behov og begjær inn i dragens vesen, lettes landsbyens stemning og samvittighet. Ridderens kamp mot dragen kan også tolkes som ridderens kamp mot sine egen primale dyriske aggressive sider. For å vinne den rene jomfruens hjerte og gunst, må ridderen først rydde og rense bort det dyriske fra eget reportoar, mytologiske eksternalisert som dragen.
Innhold og tematikk
Kurset dreier seg om personlig utvikling gjennom pust, og gir en innføring i hvordan ulike puste- og meditasjonsteknikker kan brukes til å skape ro, livsglede og utvikling.
Kurset åpner med at deltakerne beskriver sin egen mentale, emosjonelle og fysiske tilstand, og setter retningen for hva ved seg selv de vil utforske, modne eller balansere gjennom å lære seg pusteteknikker.
Gjennom kurset veksler vi mellom pusteøvelser og refleksjonsøkter der erfaringene fra pusteoppgavene bearbeides og integreres i deltakernes selvforståelse.
Dette er eksempler på metoder og verktøy som vil bli gjennomgått:
- Hva er meditasjon og hva er pusteteknikker – og er disse både like og forskjellige?
- Hva er den historiske og spirituelle bakgrunnen for mange av pusteteknikkene som nå testes og valideres gjennom moderne forskningsmetoder?
- Hvordan er kroppens biologiske pusteteknologi designet?
- Hvordan meditere for selvaksept og selvinnsikt?
- Hvordan puste for mental, emosjonell og fysisk ro og velvære?
- Hvordan puste for å øke hjernens mentale kapasitet og fremme hjernens beslutningskvalitet?
- Hvordan bruke pust og meditasjon til å akseptere og anerkjenne det bestående – uten å måtte forandre det?
- Hvordan bruke pust til å åpne og utforske avstengte følelsesmessige rom? Hvordan puste seg gjennom eget ubehag og det man ikke liker ved seg selv – slik at pusten etter hvert kan svekke og hviske ut indre motsetninger og psykologiske spenninger?
Metodikk og praksis
Vi bruker flere ulike metoder som korte faglige foredrag, individuell refleksjon, diskusjoner i mindre grupper, mediative øvelser, kunsteriske metoder som tegning, rollespill og små teateroppsetninger.
Praktisk informasjon
Tid: 18. mai kl. 10 – 18
Sted: Sommerrogata 17, Oslo
Påmelding: For påmelding send e-post til psyko@psykopizza.no.