Forskere fra Norge, Sverige og Nederland ønsket å finne ut om brusinntak under graviditet hang sammen med mulige ADHD-symptomer hos barnet senere. Studien er en del av et større EU-prosjekt som har navnet «Eat2beNICE», knyttet til livsstilsfaktorer.
Forskerne tok i bruk data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBA), som startet i 2020.
15–20 prosent økt risiko
Undersøkelsen er en av verdens største helseundersøkelser og inkluderer 114 500 barn, 95 000 mødre og 75 000 fedre.
Blant mødre som drakk ett eller flere glass med brus daglig, var det en svak økning i ADHD-symptomer hos barnet rundt åtte-års alder. Sammenhengen ble sterkere ved høyere inntak. Tendensen viste seg dog ikke ved inntak av annen søt drikke, som saft eller juice.
– I studien har vi forsøkt å ta hensyn til mulige konfundere, det vil si kjente eller ukjente bakenforliggende forhold som kan forklare noe av sammenhengen. Vi sitter likevel igjen med at det er ca. 15–20 prosent økt risiko for seks eller flere ADHD-symptomer når vi justerer for slike faktorer, sier førsteforfatter Liv Grimstvedt Kvalvik ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin på Universitetet i Bergen (UiB) til universitetets nettside.
Hun får støtte av professor og medforfatter, Jan Haavik, ved Uib:
– Alt i alt finner vi ikke at brusinntak under svangerskapet utgjør en veldig stor risiko, men alle funnene drar i én retning. En svak økning av en tilstand som er vanlig, kan også bety noe i et folkehelseperspektiv, poengterer Haavik.
Flere mulige faktorer
Det endelige datamaterialet utgjorde 39870 mor-barn-par, og forskerne tok utgangspunkt i et kostholdsskjema som ble fylt ut av mor i løpet av graviditeten.
Det presiseres også at det er mulig med feilkilder i slike studier.
Noen av faktorene forskerne tok høyde for i analysene, var om mor hadde rapportert egen ADHD eller ADHD-symptomer, symptomer på angst og depresjon, mors alder, utdannelse, kroppsmasseindeks (BMI), mors totale energiinntak og inntak av andre drikker med tilsatt sukker.