Brettspillet som oppsto i Asia på 500-tallet, kom til Europa mellom år 800 og 900. Den gang var dronningen en svak brikke, men spillet gikk gjennom flere endringer på slutten av 1400-tallet, og dronningen ble da den sterkeste brikken i spillet.
Dette har imidlertid ikke påvirket kvinners deltakelse i sjakken i særlig grad, men det var neppe hensikten med endringen heller. I etterkant av Netflix-suksessen The Queen’s Gambit har likevel interessen for sjakk blant kvinner økt, ifølge NRK, som i november skrev om 16 år gamle Ariza Hina, som holder sjakk-kurs for kvinner. Hun opplever å bli undervurdert av sine mannlige motstandere.
– En motspiller hadde fem-seks venner som hvisket at han lett vant mot en jente, sier hun til kanalen.
I dag er bare 6 prosent av medlemmene i Norges Sjakkforbund kvinner. At visepresident i FIDE (International chess federation) Nigel Short, tidligere har uttalt at menn er bedre egnet til å spille sjakk enn kvinner, hjelper nok ikke på kjønnsbalansen – men det er også dristige uttalelser fra en som har blitt slått i sjakk av stormester Judit Polgár åtte ganger. På sitt beste var hun på 8. plass over verdens beste sjakkspillere, og ligger likt med Short på 63. plass over de beste sjakkspillerne i verden.
Hun slo også Magnus Carlsen i 2011.
Spiller kvinner bedre eller dårligere enn menn?
At menn er generelt mer risikovillige enn kvinner, er ingen hemmelighet. Det samme gjenspeiles i sjakkens verden. En studie fra 2010 viser også at menn får en mer aggressiv spillestil når de spiller mot kvinner, selv om strategien reduserer sjansen for å vinne.
Stereotype threat, som det heter på godt norsk, er en form for selvoppfyllende profeti – å kjenne til stereotypiske forestillinger om ens egen sosiale gruppe, øker risikoen for at man oppfører seg i tråd med disse forenklede forventningene.
Flere studier har undersøkt i hvilken grad dette påvirker kvinners prestasjon, blant annet i matematikk.
Stereotyp-trussel-effekten har blitt trukket frem som mulig årsak til hvorfor få kvinner spiller sjakk på konkurransenivå.
Men en studie fra 2018 konkluderer med at stereotyp-trussel ikke spiller en rolle når kvinner møter mannlige sjakk-motstandere. Data fra over 5,5 millioner internasjonale sjakk-turneringer ble analysert, og resultatene viser at kvinner ofte presterer bedre enn forventet når de spiller mot menn, noe som kan tyde på at trusselen ikke spiller en rolle i en reell konkurranse.
Studien har fått kritikk for å ikke ta høyde for aldersforskjellen blant spillerne, blant annet.
Sjakk blir brukt til forskning
Sjakk er ikke bare et populært spill, men blir også brukt som verktøy innenfor kognitiv psykologi for å forske på høyere mentale prosesser, blant annet problemløsning, beslutningsprosesser og arbeidsminne.
Psykologisk.no har tidligere skrevet hvordan sjakk anvendes til å forske på mennesker, blant annet hvor gamle vi er når hjernen vår er på sitt beste.
I og med at sjakk blir brukt som et verktøy innenfor psykologisk forskning, kan flere kvinner i sjakk være en fordel. Det vil gi forskerne et bedre og bredere datagrunnlag.
Nøyaktig hvorfor flere menn trekkes mot sjakk, er foreløpig vanskelig å si noe om.