I 2020 var det til sammen 324 overdosedødsfall i Norge. 100 av disse var kvinner. Hos rundt halvparten av kvinner som dør av overdose, blir det ikke funnet illegale rusmidler i blodet, skriver nettstedet rop.no, som drives av Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse.
– Det finnes flere typer overdoser og forskjellige undergrupper. Den klassiske som mange ofte tenker på, er overdose ved bruk av heroin eller illegale rusmidler. Der er det flest menn, de er litt yngre, bruker illegale rusmidler, ofte har de ikke jobb og er i kontakt med kriminalitetssystemene. Denne typen overdose har vært på en nedgang i femten år og vi har flere tiltak rettet mot de, forteller Thomas Clausen, professor og senterleder ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), til Psykologisk.no.
Han understreker at bildet i dag er mer sammensatt, og at det finnes flere undergrupper. De tre-fire siste årene har de blitt oppmerksomme på en ny og annerledes type overdose.
– Hvis vi slår sammen litt flere ulike medisiner, er legeforskrevet smertestillende i dag mer vanlig enn heroin. I den gruppen er det flere kvinner, de har en noe høyere alder, kroniske smertetilstander eller psykiatriske diagnoser som depresjon. Mange bruker ingen illegale rusmidler, men tar for eksempel sovemedisiner, smertestillende eller antidepressiva, sier Clausen.
Kvinner tar oftere overdose med smertestillende piller
Tilbake i 2013 var det 55 kvinner som døde av overdose. Det vil si at antall overdoser blant kvinner har doblet seg de siste syv årene. Kvinneandelen er sannsynligvis stigende, skriver rop.no.
Men det er fortsatt menn som dominerer gruppen som dør av heroinoverdose.
– Kvinner tar sjelden overdose av heroin og illegale rusmidler, mens de oftere tar overdose av smertestillende legemiddel, og mange i kombinasjon med andre medisiner som angstdempende og antidepressiva, sier Clausen.
– Hvorfor tror du vi ser en økning blant kvinner som tar overdose?
– Jeg tror det henger sammen med økt bruk av opioide smertestillende i befolkningen, i behandling av kronisk smerte, og dette er tilstander og behandling som er noe vanligere blant kvinner enn menn, sier Clausen og legger til:
– Vi har i flere år sett en økning i bruk av smertestillende piller i behandling av langvarig smerte, og de samme legemidlene finnes nå i økende grad som årsak til overdosedødsfall. Blant kvinner er det overdosedødsfall, der slike piller er beskrevet som årsak, som har økt de senere årene.
I 2020 var 30 av 100 overdosedødsfall blant kvinner, definert som selvmord. Totalt var det 50 selvmordsoverdoser i 2020.
– Blant de cirka 50 overdosene som var klassifisert som selvmordsoverdoser, var det altså 30 kvinner. Det vil si at kvinnene dominerte denne gruppen. For de fleste andre undergruppene av overdoser er det menn som dominerer, sier Clausen.
– Det kreves at vi gjør noe med det nå
Senterlederen tror at overdoser på opioide smertestillende vil fortsette å øke.
– Det er først de siste tre-fire årene vi har blitt ordentlig oppmerksom på smertestillende piller, så det er ikke så mange tiltak rettet mot det enda. Hvis vi ikke gjør noe nå, er min forventning at det vil fortsette å øke. Det kreves at vi gjør noe med det nå.
– Hvordan kan en forebygge denne typen overdoser?
– Personer som begår selvmord har som regel en alvorlig psykisk lidelse, for eksempel er depresjon vanlig. Det vil si at tilgang til god behandling av psykiske lidelser og depresjon er viktig for å forebygge denne typen dødsfall. Mange opplever at det er vanskelig å få tilgang til slik behandling, uten lang ventetid. Der er det et betydelig forbedringspotensialet.
– Men også redusert bruk av opioide smertestillende piller til langtidsbehandling av smerte, vil være en nyttig tilnærming, som også kan gjøre at selvmord med piller reduseres.