Siden 1985 har Norsk Monitor målt lykkenivået i den norske befolkningen. Undersøkelsen, som nettopp er publisert i Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning, blir gjennomført annenhver år, og resultatene var lenge vært stabile eller svakt stigende.
Siden 2009 har tendensen snudd, og det er hovedsaklig mennesker mellom 25 og 39 år som melder om nedsatt livskvalitet og lav lykkefølelse.
– Noe skjer med de unge, og det er det all grunn til å ta på alvor, sier Ottar Hellevik til NRK.
Han er samfunnsforsker og professor ved Universitetet i Oslo, og står bak studien, sammen med forsker Tale Hellevik i Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet.
Siden 2009 har opplevd lykkefølelse og livskvalitet sunket med 14 prosentpoeng i aldersgruppen 25 til 39 år. Hos aldersgruppen 15 til 24 år har den sunket med 11 prosentpoeng. Til sammenligning har aldersgruppen 60 år og eldre sunket med 1 prosentpoeng.
– Vi hadde ikke regnet med at de yngre skulle falle mer enn de eldre når det kommer til opplevd livskvalitet og lykkefølelse, sier han.
Yngre er vanligvis lykkeligst
Hellevik har forsket på lykke siden 1980-tallet og sier til kanalen at ungdommer tradisjonelt sett skårer høyere enn eldre på lykkefølelse. Tidligere undersøkelser har vist at vi er på vårt lykkeligste når vi er rundt 30 år gamle.
I undersøkelsen pekes det på flere grunner til at lykkefølelsen og livskvaliteten blir svekket. Det er først og fremst bekymringer for fremtiden, å ta riktig utdanning, få en god jobb og ha en grei privatøkonomi som fører til at livskvalitet og lykkefølelse har gått ned. Forskeren mener det er begrunnede bekymringer, og påpeker at det er vanskeligere å etablere seg på boligmarkedet i dag enn det var tidligere.
Også misnøye med sosiale relasjoner, kropp, helse og fysisk form bidrar til å redusere opplevd livskvalitet.
Ungdommer og unge voksne er også mer bekymret for klimakrisen enn de eldre, noe som påvirker lykkefølelsen negativt. I en global studie publisert i The Lancet melder 59 prosent av unge mellom 16 og 25 år at de et bekymret for klimaendringer. Over 50 prosent sier de føler frykt, sinne, avmakt og skyld. Undersøkelsen fra Norsk Monitor viser derimot at bekymringer for klima ikke direkte påvirker opplevd livskvalitet.
– Kan fikses
Hellevik mener det er mulig å forbedre den opplevde lykkefølelsen og livskvaliteten i denne aldersgruppen, og at de ikke nødvendigvis er like ulykkelige når de blir eldre.
Men det kommer an på hvordan samfunnet utvikler seg de neste årene.
– Det kan repareres med de riktige tiltakene, sier han, og peker på startlån og de yngres muligheter til å komme seg inn på boligmarkedet som løsninger som kan hjelpe.