Onsdag morgen begynte Schizofrenidagene 2021 i Stavanger. Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger, åpnet konferansen med å ønske forsamlingen velkommen:
– I disse dagene fylles Stavanger med de fremste forskere og klinikere fra inn- og utland, sammen med cirka 5000 deltakere som besøker konferansen, sier Nordtun på scenen.
Schizofrenidagene arrangeres av Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning og Stavanger universitetssjukehus, og holdes fra 1.-5. november. I år er det 31 år siden konferansen ble arrangert for aller første gang:
– Den gang ble konferansen arrangert på Folken, godt gjemt helt innerst i lokalene. Det var ikke lov å ha verken plakater eller informasjon om konferansen ute i foajéen. Psykisk helse hørte til i skyggene. Det er ganske utrolig å tenke på at en psykiatrikonferanse måtte gjemmes bak lukkede dører – dette var i 1989.
Folken er byens gamle folketeater og fungerer i dag som et studenthus og konsertlokale.
Heldigvis har vi kommet mye lenger i dag når det gjelder kunnskap og åpenhet rundt psykisk helse, sier ordføreren.
– Det er jeg utrolig glad for. Men vi har fremdeles en lang vei å gå, når det gjelder å alminneliggjøre utfordringer knyttet til psykisk helse. Vi må gjøre det like vanlig å passe på vår psykiske helse som vår fysiske helse. Vi vet at flere hundre tusen nordmenn sliter med psykiske vansker til enhver tid. Gjennom pandemien har tallet økt kraftig, og mange får dessverre ikke den hjelpen de trenger.
– Det viktigste redskapet vi har, er oss selv
Schizofrenidagene er Europas største, faste tverrfaglige psykiatrikonferanse, og skal være et treffpunkt for nettverksbygging og faglig påfyll for dem som jobber med psykisk helse. Det holdes foredrag og miniseminarer med nasjonale og internasjonale eksperter.
Konferansen handler ikke utelukkende om schizofreni. Tema for årets konferanse er «Terapeuten».
– Det finnes utallige teorier om klientene, men vi har ikke på langt nær like mye kunnskap om de som hjelper, sier Nordthun.
Monica Bertinussen er faglig leder for Schizofrenidagene 2021 og psykologspesialist i Helse Stavanger.
– Ofte fokuserer vi på pasienter, behandlingsmetoder eller spesielle vansker. Men det viktigste redskapet vi har i terapeutrollen, er oss selv. Dette verktøyet må slipes, pusses og bli tatt godt vare på, sier hun under konferansens åpning.
– Hvem er terapeuten?
Bertinussen påpeker at terapeuter til daglig jobber med vanskelige ting som alvorlige traumer, selvmordsproblematikk, psykoser og vold.
– Det gjør noe med oss som terapeuter. Vi har også privatliv. Hvordan påvirker egentlig privatlivet jobben, og vice versa? Hva skjer når terapeuten står i en egen livskrise? spør Bertinussen og legger til:
– I tillegg påvirkes ofte terapeuter av stramme arbeidsbetingelser. Hva er det da vi trenger, hvordan kan vi ta vare på dette verktøyet, som er oss selv?
Lone Viste er den andre faglig lederen på konferansen, og klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie.
– Denne konferansen handler om oss terapeuter. Våre utfordringer, vår kompetanse, våre erfaringer og vår utvikling, sier hun og fortsetter:
– Vi ønsker å belyse: Hvem er terapeuten? Hvorfor er vi blitt terapeuter? Ble terapeutrollen sånn som vi hadde håpet på? Hva kjennetegner den gode terapeuten, og hvordan kan vi utvikle oss og bli bedre?
Blant foredragsholderne på årets konferanse er professor i mental helse i Sydney, James Bennett-Levy, psykologspesialist Per Isdal, forfatter og tidligere kulturminister Abid Raja, og dokumentarfilmskaper Louis Theroux i samtale med psykiater Finn Skårderud.