– Mange barn og unge med langvarige og sammensatte utfordringer trenger tettere oppfølging fra flere instanser, slik at de kan mestre hverdagen bedre. Derfor styrker vi tilbudet til de som trenger samordnet hjelp, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.
Solberg-regjeringen foreslår totalt 215 millioner kroner for å bedre barn og unges psykiske helse. Bevilgningene innebærer blant annet en etablering og evaluering av oppsøkende og tverrfaglige team for unge, kalt FACT ung.
Det er foreslått å styrke ordningen med 55,5 millioner kroner i 2022.
20 millioner kroner til lavterskeltilbud
Videre foreslår regjeringen å bevilge 20 millioner kroner til å utvikle og prøve ut lavterskeltilbud for barn og unge med lettere psykiske plager og begynnende rusproblemer.
Det er Helsedirektoratet som vil få oppdraget å utforme og prøve ut et kommunalt lavterskeltilbud.
Kommunene og fylkeskommunene får 100 millioner kroner i frie inntekter for å styrke tiltak for barn og unges psykiske helse i videregående skole og lavterskeltilbud i kommunene.
Det er også satt av åtte millioner kroner til lavterskeltilbud for barn og unge som står i fare for å utøve problematisk eller skadelig seksuell atferd mot andre barn.
Regjeringen foreslår fem millioner kroner ekstra til forskning ved Folkehelseinstituttet for å øke kunnskap om årsaker og konsekvenser, og forskning på helsefremmende og forebyggende tiltak.
I tillegg er det satt at fem millioner kroner til kompetanseutvikling om selvskading og selvmord i den blant annet den kommunale helse- og omsorgstjenesten og psykisk helsevern.
Utover de 200 millionene til barn og unges psykiske helse er det foreslått å bevilge 15 millioner kroner til å etablere kompetansemiljø for helsestasjoner og skolehelsetjenesten.
Vil ha gratis helsehjelp for alle under 25
Forrige uke ble Arbeiderpartiet og Senterpartiet enige om satsingsområder for barn og unges psykiske helse. De vil ha en opptrappingsplan som skal styrke tilbudene i kommunene og på sykehuset, og ha en særlig satsing på barne- og ungdomspsykiatri.
Det skal blant annet gis helsehjelp uten henvisning, offentlig psykisk helsehjelp skal bli gratis for pasienter til og med 25 år, og skolehelsetjenesten skal styrkes. I tillegg skal det investeres i digitale tjenester og tiltak for å korte ned ventetiden for utredning.
– Her går man endelig fra bare å prate om psykisk helse til å handle. For mange unge er det veldig vanskelig å få hjelp. Størrelsen på kontoen har i stor grad avgjort det. Nå skal den nye regjeringen sørge for at et godt tilbud over hele landet, sier lederen av AUF – Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.
Prislappen på satsingen er ennå ikke kjent.
Psykologisk.no har vært i kontakt med en ansatt i Arbeiderpartiet for å få kommentarer til budsjettet. De har ikke anledning til å kommentere saken.