Kristoffer Robin Haug, som er helsepolitisk talsmann for Miljøpartiet De Grønne, mener helsevesenet er underdimensjonert og underbemannet. Partiet vil blant annet prioritere den gylne regel, og mener deres helhetlige syn på psykisk helse gjenspeiles i partiets politikk på flere områder.
1. Hva mener MDG er den største utfordringen knyttet til psykisk helse i dag?
– Det psykiske helsevesenet er kraftig underdimensjonert. Vi trenger en storsatsing på dette området. Vi går inn for å prioritere to ting i helsepolitikken, og det er psykiske lidelser og kroniske sykdommer. Dette mener vi har blitt underprioritert i mange år, sier Kristoffer Robin Haug.
2. Hva vil dere gjøre med det?
– Det er flere ting. Selvfølgelig dimensjonere opp psykisk helse på alle nivåer i helsevesenet, og innføre tiltak som reduserer ventetiden. Dessuten vil vi styrke det kommunale lavterskeltilbudet for å sikre tidlig intervensjon. Vi vil styrke helsetjenestene på skolen med personell og kompetanse på psykisk helse, og vi vil ha flere helsesykepleiere i skolehelsetjenesten, slik den blir mer tilgjengelig for alle, sier han, og utdyper:
– Noe av det vi må gjøre når vi skal dimensjonere opp, er å utdanne og ansette flere fagfolk. Vi mener det offentlige bør være ryggraden i helsevesenet, men private og ideelle organisasjoner kan fungere som et supplement.
3. Hvor mye satte dere av til psykisk helsevern i det alternative statsbudsjettet?
Haug har ikke oversikt over hvor mye partiet satt av til psykisk helse i sitt alternative statsbudsjett.
4. Hvilke utfordringer knyttet til psykisk helse vil dere prioritere i årene fremover?
– Det er tre ting, og det er å sørge for tidlig intervensjon, dimensjonere opp tilbudet slik det blir rom for alle som har behov for det, og å fange opp de unge som sliter.
5. Hvis dere hadde full råderett, hvordan ville det psykiske helsevernet sett ut i dag?
– Vi ville sørget for at den gylne regel som sier psykisk helse skal prioriteres over fysisk helse, blir etterfulgt, sier Haug, og legger til:
– Vi tror grunnen til at man ikke har klart å etterfølge denne regelen i dag, er at man ikke har klart å prioritere, derfor går vi inn for å prioritere dette fremfor andre tiltak. Med oss bak roret hadde vi også styrt mot et psykisk helsevern som var dimensjonert for å håndtere utfordringene.
– Dessuten går jo resten av partiprogrammet mye ut på forebygging, alt fra kortere arbeidstid til å legge til rette for at det blir lettere å gå og sykle, noe som vil gi bedre folkehelse og dermed mindre psykisk uhelse. Å dempe forbruks- og prestasjonspress kan bidra til psykisk helse.
– I tillegg går vi inn for en tillitsreform i helsevesenet. Vi vil gi tilbake tilliten til fagfolkene. I dag blir mye av helsepolitikken styrt av byråkrati. Vi vil heller lytte til fagfolkene som er nær pasienten, avslutter Kristoffer Robin Haug i Miljøpartiet De Grønne.