I 2019 fikk Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, helseregionene og Kommunesektorens Organisasjon (KS) i oppdrag å vurdere behovet for psykisk helsehjelp og rusbehandling i årene fremover. Nå har de også utviklet et verktøy som skal gjøre det enklere for sykehusene å sørge for riktig kapasitet.
– Den nye og mer detaljerte fremskrivningsmodellen for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) danner et godt grunnlag, slik at de regionale helseforetakene kan styrke tilbudet til de som har økt behov for helsetjenester fremover.
I tillegg vil modellen bidra til å redusere uønskede forskjeller i tjenestetilbudet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (Høyre) i en pressemelding.
Rapporten Ny modell for framskrivninger i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling konkluderer med at det er behov for å styrke polikliniske og ambulante tjenester for særlig barn, unge, eldre og personer med alvorlige psykiske lidelser, ruslidelser, spiseforstyrrelser og posttraumatiske stresslidelser.
Dagens tilbud treffer verken i dag eller i fremtiden, står det i pressemeldingen. Det vil også være behov for å bygge ut akuttilbudet for personer med ruslidelser.
Ikke behov for døgnplasser til voksne
Rapporten viser i tillegg at det ikke er behov for flere døgnplasser til den voksne befolkningen.
– Debatten de siste årene har dreiet seg om døgnplasser, men rapporten konkluderer med at vi ikke har behov for å øke antallet av disse for voksne. Men det er behov for å øke døgnplasser for barn og unge, sier han og legger til:
– Det er fortsatt et behov for å styrke de polikliniske og ambulante tilbudene.
Mennesker med milde psykiske plager skal få bedre kommunale tilbud
I rapporten vurderes det at mennesker med lettere og milde psykiske lidelser vil få et bedre tilbud med kommunale tjenester, der det vil være lav terskel for behandling, og raskere oppstart. Regjeringen peker på etablering av Rask psykisk helsehjelp som et godt og effektivt tilbud.
Den nye modellen vil være viktig for utviklingen av de regionale tilbudene.
– Kommunene og sykehusene kan via helsefellesskapene bruke den nye modellen som grunnlag for å planlegge og justere tjenestetilbudet til disse pasientene, sier Høie.