Morten Stordalen er Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson, og svarer på Psykologisk.nos spørsmål om det psykiske helsetilbudet.
Han forteller at Fremskrittspartiet er mer opptatt av mennesket enn av systemene, og at partiet derfor vil ha flere tilbud som kan tilpasses pasienten. Dette vil de få til ved å øke bruken av private leverandører av helsetjenester.
1. Hva mener Frp er den største utfordringen knyttet til psykisk helse i dag?
– Det er at det er for få individuelt tilpassede tilbud. Vi ønsker å ha enda flere behandlingsvalg for å få behandling tilpasset den enkelte, og vi må ta i bruk langt flere private tilbydere for å få den miksen og det som skal til for å kunne hjelpe den enkelte enda bedre, sier Stordalen.
2. Hva vil dere gjøre med det?
– Ta i bruk enda flere private tilbydere som blir betalt av det offentlige. Det er også for å korte ned ventetiden ytterligere. De som sliter venter fremdeles altfor lenge på behandling, sier Stordalen, og fortsetter:
– Frp har alltid prioritert helse høyt, derfor vil vi bruke penger på det. Vi er mer opptatt av enkeltmennesket enn systemene. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt og er ikke en utgift sånn sett. Det er viktig å få flere raskere på beina, ikke minst for individet det gjelder.
– Det er flere barn og unge som sliter, og det kan vi ikke ta oss råd til å sitte og å se på. Vi må ta i bruk det vi kan privat i tillegg til det offentlige.
3. Hvor mye satte dere av til psykisk helsevern i det alternative statsbudsjettet?
– Vi forhandla frem en kraftig styrking med regjeringspartiene, og jeg er stolt over at Frp fikk på plass en historisk satsing for å styrke hjelpetilbudene for psykisk syke i revidert nasjonalbudsjett.
– Det har vært en veldig sterk økning av barn og unge som sliter psykisk under pandemien, og det kommer til å fortsette å være en stor utfordring etter pandemien hvis vi ikke tar grep nå. Vi kan ikke akseptere at mennesker i dyp krise ikke får den hjelpen de trenger, sier Stordalen og legger til:
– Å styrke tilbudet til psykisk syke ble derfor høyt prioritert av oss i forhandlingene om revidert, og vi mer enn doblet satsingen regjeringen kom med i sitt forslag.
4. Hvilke utfordringer knyttet til psykisk helse vil dere prioritere i årene fremover?
– Det er rett og slett en kjensgjerning at det er bygget ned for mange institusjonsplasser de siste 20 årene. Det vil vi stoppe, sier han.
– I tillegg vil vi ha flere lavterskeltilbud, særlig rettet mot barn og unge. Vi må satse mer på det.
5. Hvis dere hadde full råderett, hvordan ville det psykiske helsevernet sett ut i dag?
– Det ville vært et langt bedre tilbud, rett og slett. Det skulle vært lavterskeltilbud lokalt og langt større bruk av det private i tillegg til det offentlige, avslutter Morten Stordalen i Fremskrittspartiet.