Ingvild Kjerkol er helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, og ønsker å prøve utvidede åpningstider i den offentlige helsetjenesten.
1. Hva mener Arbeiderpartiet er den største utfordringen knyttet til psykisk helse i dag?
– Det er krevende å sette ulike lidelser eller utfordringer innen psykisk helse opp mot hverandre. Konsekvensene av psykisk sykdom er enorme for den som rammes, deres pårørende og for hele samfunnet, sier Kjerkol.
Hun vil likevel trekke fram psykiske plager blant barn og unge som en utfordring i dag.
– Dette er en viktig årsak til økende uførhet blant unge i Norge i dag. Når barn og unge rammes av helseutfordringer, kan det få betydning gjennom hele livet. Det kan påvirke utdanning, deltakelse i arbeidslivet, rusbruk og også den fysiske helsen. I dag er det slik at mange unge må vente for lenge på hjelp, og adressen bestemmer i for stor grad hvilken hjelp en får. Har man flere psykiske lidelser, plager eller rusproblemer er tilbudet for svakt, både i kommuner og spesialisthelsetjenesten, sier hun og fortsetter:
– Under pandemien har vi også sett hvor utsatt sårbare barn og unge er i krisetider når hverdagsrammene forvitrer. Vi kan ikke si sikkert hvilke konsekvenser det vil få på sikt, men jeg tror det er viktig at vi øker den psykososiale beredskapen og bevisstheten om dette i samfunnet.
2. Hva vil dere gjøre med det?
– Når vi ser hvordan psykiske helseutfordringer produserer utenforskap og truer menneskers livskvalitet og samfunnets bærekraft, da må vi våkne opp og vise større handlingskraft både i og utenfor sykehusets korridorer. Vi vil ha et løft på alle nivåer av tilbud og tjenester innen psykisk helse, fra økt trykk på forebygging og tidlig innsats, til bedre behandling i spesialisthelsetjenesten.
– Vi vil blant annet sørge for rask psykisk helsehjelp og lavterskeltjenester uten henvisning i alle kommuner. Vi vil også innføre en nasjonal bemanningsnorm for skolehelsetjenesten i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Vi vil videre forsterke den tidlige tverrfaglige innsatsen rundt elevene i skolen, slik at unge tidlig får hjelp med sine utfordringer, og i tillegg investere i digital ungsomhelse som når ungdom på alle plattformer og er bemannet av helsepersonell.
3. Hvor mye satte dere av til psykisk helsevern i det alternative statsbudsjettet?
– Vi er opptatt av å øke handlingsrommet i psykisk helsevern. Det har vært en av våre viktigste prioriteringer i våre alternative budsjetter. I løpet av de siste fire årene har vi prioritert over en milliard kroner mer enn regjeringen til psykisk helsevern og lavterskeltilbud.
4. Hvilke utfordringer knyttet til psykisk helse vil dere prioritere i årene fremover?
– Vi har programfestet at vi vil iverksette en forpliktende opptrappingsplan og øke kapasiteten i psykisk helsevern. Vi må ansette flere, øke rammefinansieringen til psykisk helsevern og avvikle innsatsstyrt finansiering, sier Kjerkol, og fortsetter:
– Vi ønsker også å prøve ut utvidede åpningstider i den offentlige helsetjenesten for å kunne ta unna flere konsultasjoner, men dette må skje i tett samarbeid med fagorganisasjonene på sykehusene.
– Ved å tilby henviste en vurderingssamtale med spesialist kan vi også øke treffsikkerheten og sikre at alle som skal ha hjelp i spesialisthelsetjenesten får det.
5. Hvis dere hadde full råderett, hvordan ville det psykiske helsevernet sett ut i dag?
– Vi vil sørge for stans i nedleggelse av døgntilbud, for vi mener dette har gått for langt. Så skal vi gå gjennom praksisen for utskriving for å sørge for at ingen skrives ut før de har fått god nok behandling. Vi ser at dette har vært en utfordring med blant annet pakkeforløpene.
– I tillegg vil vi lage en prøveordning der pasienter med langvarige psykiske problemer eller rusproblemer får rett på en pasientansvarlig fagperson, som hjelper med koordinering av pasientforløpet. Det er også et stort behov for en kvalitetsreform i psykisk helsevern. Vi vet for lite om den behandlingen som gis virker, og det er for dårlig styring når det gjelder å ta i bruk best practice.
– Vi har også sagt at vi vil innføre en tillitsreform. I psykisk helsevern ser vi et stort behov for å bedre tilrettelegge for de ansattes faglige skjønn og skape den fleksibiliteten som trengs, avslutter Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet.