Syv av ti ungdommer sier de føler seg ensomme nå for tiden, ifølge en fersk undersøkelse fra Røde Kors. I dag under Arendaluka lanserer organisasjonen rapporten Psykt ensom – en kartlegging av hvordan det står til med ungdommen i kjølvannet av pandemien. Resultatene er nedslående. Nesten hver fjerde ungdom oppgir å føle seg ensom ofte.
«Tomhet», «trist», «meningsløshet», «liten», «alene», «tungt», «uro», «fortvilelse». Når ungdommen selv beskriver ensomheten de opplever, er det slike ord som går igjen, ifølge rapporten.
«Bare halvparten av ungdommene mellom 16 og 19 år vi har spurt, forteller at det går bra med dem akkurat nå.» Det skriver generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland, i rapportens forord. Han kaller funnene oppsiktsvekkende.
– Må tas på alvor
Altfor mange unge mennesker sliter med ensomhet og vonde tanker, ifølge rapporten.
Det ser ut til at jentene føler seg mer ensomme enn guttene. 82 prosent av jentene og 63 prosent av guttene i undersøkelsen oppgir nemlig at de føler seg ensomme ofte og eller av og til. Tallene må tas på alvor, understreker Røde Kors.
«Smittevernrestriksjonene har ikke bare isolert unge, men pålagt dem å velge venner. Med det har de også måttet stenge andre ute. Noen har ikke hatt venner å velge. En utilsiktet konsekvens av restriksjonene er at utenforskap og ensomhet er blitt satt i system av nasjonale og lokale myndigheter», skriver Apeland.
Det er opinion som har utført undersøkelsen, på oppdrag fra Røde Kors. Undersøkelsen ble gjennomført 12. februar til 3. mars 2021, og er gjort blant unge i aldersgruppen 16-19 år.
Forbundet med skam
Røde Kors har jevnlig kartlagt ungdoms opplevelse av ensomhet, både før og under pandemien. Ifølge rapporten har pandemien forsterket problemet med ensomhet, men over halvparten av ungdommene sier at de følte seg ensomme også før pandemien brøt ut.
I undersøkelsen oppgir også to av tre unge at de har følt seg nedfor eller trist den siste uka.
Ensomhet kan føre til isolasjon, noe som utgjør en klar risiko for både psykiske og fysiske helseplager, står det i rapporten. Ensomhet er forbundet med både angst, depresjon og økt selvmordsfare.
Flere undersøkelser tyder videre at ensomheten har økt i løpet av de siste årene, blant annet viser Ungdata-undersøkelsen en gradvis økning i ensomhetstallene de siste ti årene.
«Lenge har ensomhet vært tabubelagt å snakke om. Å være ensom er ofte knyttet til skam. Ingen vil være den som ikke håndterer den sosiale scenen, den som ikke har venner eller ikke er populær», heter det i rapporten.
To typer ensomhet
– Jeg følte at jeg var litt alene om det. Alle andre var ute på hengekøyetur eller bakte bananbrød hjemme og delte smilende bilder, mens jeg var hjemme og følte ting var kjipt. Da spurte jeg om det bare var jeg som hadde det sånn? Det ble en kanal som åpnet seg og responsen var massiv, forteller YouTuber Sandra Thoen i et intervju i rapporten.
Basert på flere omfattende undersøkelser kan Røde Kors konkludere med at ensomhet er mer utbredt blant jenter enn gutter. For noen kan ensomhet handle om å savne nære venner eller noen å være sammen med. For andre handle om en følelse av å ikke bli hørt, sett eller forstått av de rundt seg.
Pandemien ser også ut til å ha rammet både ungdom og unge voksne hardt. Våren 2021 viste SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) at ensomhet var svært utbredt blant studentene.
I den undersøkelsen oppga 44 prosent at de svært ofte savner noen å være sammen med. 37 prosent kunne melde at de svært ofte følte seg isolert. Deltakerne i alderen 18 til 20 år så ut til å være hardest rammet av ensomhet.
Sosiale medier var en kilde til ensomhet
Røde Kors er bekymret for hvilke følger ensomheten kan få, både for den enkelte og på samfunnsnivå. Økt utenforskap og psykisk uhelse kan bli følgen. En studie fra Universitetet i Oslo tyder på at ensomhet i ungdomsårene kan påvirke karrieremuligheter og inntekt i voksen alder negativt.
«Ungdommer Røde Kors har snakket med i forbindelse med rapporten trekker frem frykt for vedvarende utenforskap dersom samfunnet ikke tar forebygging av ensomhet på alvor», står det i rapporten.
Hjemmeskole, digital undervisning og avlyste fritidsaktiviteter har forsterket opplevelsen av ensomhet blant de unge. Sosiale medier trekkes også frem som en kilde til ensomhet:
«Sosiale medier gjør det usedvanlig lett å måle seg mot andre og uoppnåelige standarder, og det konstante innblikket i andres hverdag og liv bidrar til at flere føler seg utenfor og ensomme.»